Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пала оптужница против новинара, следи нова истрага
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2011.

Извор: Политика

Пала оптужница против новинара, следи нова истрага

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, обавестио је јуче јавност да је од републичког јавног тужиоца Загорке Доловац добио гаранције да ће оптужница новосадског тужилаштва против новинара „Националног грађанског листа” бити одбачена.


Подсетимо, тужилаштво у Новом Саду подигло је оптужницу против новинарке Јелене Спасић и њеног уредника Милорада Бојовића, јер је у јуну „Национални грађански лист” (који је у међувремену престао да излази) објавио строго поверљив „Извештај о стању припрема за одбрану у Србији у 2010. години”, о којем се расправљало на затвореној седници Скупштине Србије.

Тужилаштво је у оптужници навело да је тај текст, сачињен на основу извештаја Министарства одбране о стању припрема за одбрану земље, „нанео штету безбедности Србије”.

– Загорка Доловац ме је обавестила да је одлука републичког тужилаштва да одустане од оптужнице Основног тужилаштва у Новом Саду против новинара „Националног грађанског листа”. Сматрам да је то професионалан и одговоран потез. Како сам разумео, истрага ће бити проширена на друга НН, односно службена лица, због одавања тајне. Новинари нису одали државну тајну, већ онај ко им је доставио тај поверљиви документ – рекао је Шабић јуче пре подне за „Политику”.

Међутим, у току дана огласио се и портпарол Републичког тужилаштва Томо Зорић, који је потврдио да је оптужница против новинара одбачена, али и да ће се против њих двоје поново „водити истражни поступак”.

– Оптужница новосадског тужилаштва је враћена у истрагу, управо због чињенице да пре подизања оптужнице истрага није ни вођена. У зависности од резултата истраге, тужилаштво ће одлучити о даљим корацима – објаснио је Зорић за наш лист.

Коментаришући Зорићеву најаву да ће се двоје новосадских новинара поново наћи на мети истражних органа, Родољуб Шабић је навео да је, уколико су Зорићеви наводи тачни, такво понашање тужилаштва „трагично”.

– Уколико сам погрешно разумео Загорку Доловац, то је трагично. Знам само да суђења по садашњој оптужници неће бити. Уколико се заиста поново новинари нађу под лупом тужилаштва, а не функционер који им је одао државну тајну, мораће да буде испоштована законска одредба да новинари имају право да заштите свој извор. Друго је питање да ли ће тужилаштво моћи да смогне снагу да овај поступак истера до краја – рекао је синоћ Шабић за наш лист, пошто смо му предочили какво је виђење овог случаја изнео Томо Зорић.

Подсетимо, у тексту „Државни органи потпуно неспремни за рат” који је „Национални грађански лист” објавио 9. јуна ове године, пренети су делови поверљивог извештаја Министарства одбране РС о стању припрема за одбрану у Републици Србији у 2010. годин

и„Ако би данас избио рат у Србији, добрим делом се не би знало ко пије а ко плаћа, пошто бројни државни органи и јавна предузећа игноришу законом прописане припреме за одбрану земље”, објавио је овај лист.

„Неодговорност оних који живе и раде о трошку грађана према одбрани државе иде дотле да чак није могуће ни побројати с колико људи, у случају рата, Србија располаже.

У 2010. почео је поступак прикупљања података о укупном стању људских ресурса у систему одбране, али је немогуће прикупити податке због неодговорног односа појединих министарстава и већег дела општина и градова, наведено је у извештају Министарства одбране.”

„Србија је неутрална у односу на постојеће војне савезе и, сходно томе, не претендује на чланство у НАТО савезу”, пише у извештају на 27 страна, који наводи и да је „појачано интересовање страног фактора према систему одбране и на истраживање опредељености и ставова припадника МО и ВС у вези с могућностима укључења у евроатлантске интеграције”.

Такође, у извештају који је као службена тајна посланицима послат на кућне адресе констатује се да нема где да се складиште убојна средства, нема пара за одржавање радарских и ваздухопловних средстава, за одржавање објеката и опреме, а тешко је одржавање и набавка делова јер је све технолошки застарело…

Наоружању и војној опреми на складиштима углавном је истекао рок, доста тога се чува на отвореном па деградира, а моторна возила углавном су старија од 20 година.

Марко Албуновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси