Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Купци из сенке под лупом јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2011.

Извор: Преглед

Купци из сенке под лупом јавности

Незваничне процене показују да ће удео Ваца у три штампана медија у Србији бити продат за 12 милиона евра




Они који су желели да преузму „Политику“, Новости“ и „Дневник“ очигледно су намеравали да целу ствар изведу далеко од очију српске јавности. Добили смо незваничну информацију да та конструкција није реализована и то ће свакако имати позитиван утицај на будуће потезе државе у медијима, каже генерални секретар УНС-а Нино Брајовић за „Привредни преглед“

Београд - „Држава је дигла руке од медија који нису под њеном контролом, као што је Танјуг, који је јавно предузеће, али власт сигурно неће одустати од намере да стави под контролу три утицајне новинске куће као што 'Политика ПНМ', 'Вечерње новости' и новосадски 'Дневник' откупом Вацовог дела, изјавио је јуче за „Привредни преглед“, генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС), Нино Брајовић.

Он је оценио да је добро што је Либерално-демократска партија (ЛДП) прошле седмице у јавност изашла с тврдњом да „центри моћи у власти“ посредством листа „Курир“ спроводе акцију „успостављања потпуне контроле над кључним штампаним медијима и њиховом мрежом на тржишту Србије“, а да се лист „Курир“ и његов власник „појављују само као параван за директан утицај и политичко-пословне подухвате групе моћних појединаца из власти“, јер су сада упаљени рефлектори јавности и овај покушај је тиме пропао.

Држава има право прече куповине, али они који су желели да преузму „Политику“, „Новости“ и „Дневник“ очигледно су намеравали, имајући у виду сопствене интересе, да целу ствар изведу далеко од очију српске јавности.

Добили смо незваничну информацију да та конструкција није реализована и то ће свакако имати позитиван утицај на будуће потезе државе у медијима, сматра генерални секретар УНС-а.

Коментаришући јучерашњу изјаву председнице Управног одбора „Политике АД“ Соње Лихт телевизији Б 92 коју је пренео Танјуг да том акционарском друштву нико није понудио откуп Вацовог удела у власништву „Политике ПНМ“ уз подсећање да „Политика'“ не може бити продата док се не понуди сувласнику по праву прече куповине, што се до данас није догодило“, Брајовић је оценио „да се Управни одбор на чијем челу је Лихт не понаша довољно одговорно јер није прави одговор да неко није куцао да нечија врата“.

Да је читава конструкција која не обухвата само финансијски део била завршена посао би био реализован, а ове три новине међу којима и „Политика“ дефинитвно би промениле већинског власника.

„Политика“ је бренд који има национални значај и није свеједно ко ће имати утицај у компанији односно преко компаније, сматра Брајовић. Он је упозорио да није спорно ко има право прече куповине, али јесте ко ће бити прави купац.

„Пошто су се појавиле информације да је заинтересована и група из Сарајева иза које стоји капитал не баш транспарентног порекла испало је да се 'Курир' једини бори против такве трансакције“, додао је он. Брајовић је казао да је на ове наводе реаговало и Удружење новинара Србије са захтевом да се провере тврдње ЛДП-а.

„Наше реаговање је и последица чињенице да се о продаји Вацовог пакета у три штампана медија говори већ месец дана и да су и пре оптужби ЛДП-а колале информације у кулоарима да држава односно власт покушава да дође до овог пакета јер је заинтересована да оствари максималан утицај преко ова три медија.

“На питање колика је цена коју треба платити у новцу разуме се, Брајовић је одговорио да је ВАЦ раније изнео цифру од 150 милиона евра за цео пакет у који су урачунате и инвестиције у протеклих десет година колико је имао удео у „Политици“ и нешто краће у „Дневнику“ и „Новостима“.

Та цифра је, међутим, под знаком питања, а према „нашим сазнањима, а то су и информације које је лансирао ЛДП, цифра око које се преговарало је 12 милиона евра.

„Заправо тај износ се креће од 12 до 16 милиона евра, али је извесно да није тачна информација да би се ова сума покрила из Фонда за помоћ медијима (то је погрешна интерпретација) јер то нема везе с буџетом нити надлежно министартсво за културу и информисање располаже таквим инструментом, већ има на располагању око милион евра за подршку медијима које расподељује на јавним конкурсима“, нагласио је Брајовић. И додао да је према незваничним информацијама трансакција требало да се заврши у неколико транши за неколико година, а не одједанпут и да је један од извора требало да буде кредит Европске банке за обнову и развој из линије намењене малим и средњим предузећима и медијима.

„Епилог смо видели у парламенту и јавном животу, а после свега је извесно да се једна светска медијска кућа као што је Вац повлачи из Србије. Требало би да на његово место дођу озбиљни инострани медијски инвеститори, јер су потребна улагања да би штампани медији преживели и побољшали економски положај посебно у кризи, а то не могу сигурно да остваре људи из бизниса у сенци уз помоћ власти“, упозорио је Брајовић.

Љиљана Лукић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси