Насловна  |  Конкурси  |  Награде  |  Конкурс за новинарске награде „Цвет једнакости“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Награде

22. 12. 2023.

Извор: Инфо центар ОСИ Ужице

Конкурс за новинарске награде „Цвет једнакости“

Награда „Цвет једнакости“ додељује се за медијске прилоге који се баве темама инвалидности, промовишу активности, права и достигнућа особа са инвалидитетом, а који су објављени у штампаним, електронским или онлине медијима од националног, регионалног и локалног значаја.

Наградом „Цвет једнакости“ афирмише се социјални модел инвалидности и активизам особа са инвалидитетом, промовишу се њихови потенцијали, достигнућа, права, инклузивни приступ и креативност. 

Прилози са којима аутори конкуришу требало би да подстакну позитивне промене у ставовима људи, боље разумевање и прихватање различитости, као и стварање услова за већу видљивост и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота.

Конкурс траје од 21. децембра 2023. до 29. фебруара 2024. године.

Награде ће бити додељене 18. марта 2024. године у оквиру манифестације „Кикини дани“.

Услови конкурса

На конкурс се могу пријавити аутори прилога који живе и раде на територији Србије.

Аутори морају бити држављани Србије.

Аутори морају имати најмање 18 година.

Радови морају бити објављени у медијима у Србији који су уписани у Регистар медија и морају имати видљиво обележје медија у коме су објављени.

Сваки учесник може конкурисати са једним радом, који је објављен у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2023. године.

Уз рад доставити попуњен пријавни формулар (који можете преузети у прилогу) и кратку биографију аутора.

Писани радови који се шаљу поштом или мејлом морају бити скенирани у .pdf формату.

Радови објављени на веб-у, који се шаљу поштом, морају бити нарезани на ДВД са навођењем линка за тај рад.

Уз текстове који су објављени на веб-у, а достављају се е-мајлом, потребно је навести линк за тај чланак на интернету. 

Награде

Награде ће бити додељене за најбољи рад у свим категоријама и по једна награда за сваку од четири категорије – телевизијски прилог, радијски прилог, интернет и прилог у штампи.

Жири задржава право да у случају незадовољавајућег квалитета радова или непријављених радова, не додели награду у некој од категорија.

Награде додељује стручни жири кога чине новинари.

Награде по категоријама подразумевају једнак новчани износ и плакете, док ће аутору најбољег рада у свим категоријама бити додељена и статуа „Цвет једнакости“.

Начин и рок за достављање радова

Радови се могу доставити поштом на адресу: Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице, Улица Кнеза Лазара број 2, 31000 Ужице, са назнаком – За новинарски конкурс „Цвет једнакости“ или е-маил-ом на адресу rcosiue@gmail.com (у Субјецт е-маила уписати – За новинарски конкурс „Цвет једнакости“).

Радове доставити најкасније до 29. фебруара 2024. у 15 часова. Радови пристигли после наведеног рока неће бити разматрани.

За додатне информације особа за контакт је Тијана Брашновић, контакт телефони: 031/500-122 и 064/322 07 27.

„Кикини дани“

Удружење дистрофичара Златиборског округа, у знак сећања на Тијану Петровић – Кику, организује манифестацију „Кикини дани“. Тијана је била дугогодишња портпаролка и активисткиња Удружења.

Рођена је 1985. године у Ужицу где је и живела и радила све до фебруара 2013. када нас је прерано напустила.

Залагала се за промовисање и употребу адекватне терминологије, заговарала социјални модел инвалидности и његово спровођење у пракси, као и за инклузивни приступ особама са инвалидитетом у друштву, у области образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите. Њен велики допринос је и у заступању концепта тзв. „универзалног дизајна“, који се односи на приступачност свих јавних површина и објеката особама са инвалидитетом. Резултати њеног ангажовања превазилазили су оквире локалне заједнице и имали су велики утицај на комплетно српско друштво. До дана када нас је прерано напустила, фебруара 2013. године, Тијана је свакодневно спроводила своју мисију и мисију Удружења – унапређење положаја особа са инвалидитетом и стварање једнаких могућности за њих у друштву.

Намера нам је да и даље негујемо и спроводимо Тијанине идеје, а један од начина за то је и конкурс који смо расписали. Због тога, али пре свега због сећања на нашу Кику, желимо да конкурс за новинарску награду „Цвет једнакости” и манифестација „Кикини дани”, која ће се девети пут заредом одржати у марту 2022. године, постану традиција. 

Текст конкурса погледајте овде.

Пријавни формулар овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси