Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Како да останете безбедни док извештавате са протеста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

15. 03. 2021.

Како да останете безбедни док извештавате са протеста

Тхомсон Медиа је развио курс који ће вам помоћи да се припремите за извештавање са протеста и знате како да реагујете уколико они постану насилни. Овај курс нуди практичне савете о томе како да останете безбедни током протеста, како да комуницирате са полицијом и шта да учините уколико сте ухапшени.

У последњих неколико година број насилних протеста у региону се повећао, као и број инцидената против новинара који извештавају са њих. Новинаре нису нападали само незадовољни грађани, већ и припадници полицијских снага и због тога је од кључне важности да буду добро припремљени и безбедни на свом задатку.

То је тежак захтев за новинаре који  су навикли да на прво место ставе причу, а размишљају о безбедности накнадно! Али, знати како да прочитате гомилу и препознате потенцијално опасне ситуације пре него што се десе може вам спасити живот!

У сарадњи са Наташом Ковачев, искусном новинарком која је извештавала са многих протеста у земљама Западног Балкана и Европе, и тимом међународних и регионалних стручњака Тхомсон Медиа је развио курс који ће вам помоћи да се припремите за извештавање са протеста и знате како да реагујете уколико они постану насилни. Овај курс нуди практичне савете о томе како да останете безбедни током протеста, како да комуницирате са полицијом и шта да учините уколико сте ухапшени.

Међутим, физичка безбедност није једина на коју треба мислити: изузетно је важно да пре одласка на терен осигурате своју опрему, као и да знате како да бринете о свом менталном здрављу када се прича заврши. 

Шта ћете научити

• Зашто је извештавање о протестима постало један од најризичнијих послова у новинарству;

• Каква је позиција Западног Балкана у погледу безбедности новинара који извештавају о протестима у поређењу са остатком света;

• О опасностима са којима се можете суочити када извештавате са насилних протеста;

• Да планирате пре изласка на терен - чега треба бити свестан, шта понети са собом и која заштитна опрема би вам могла затребати.

• Како да се носите са сузавцем, на који начин да се обратите полицији и шта да радите у случају стампеда;

• Своја законска права - шта, као новинар, можете да снимате или фотографишете и шта полиција може, а шта не може да тражи од вас;

• Технике дигиталне заштите – како да заштите телефон или рачунар, и како заштитити и шифровати комуникацију;

• Како да умањите стрес и да препознате знакове који указују да је време да затражите помоћ́ од стручњака.

Сазнајте више о курсу: Западни Балкан: Како да новинари остану безбедни приликом праћења протеста

За више информација о онлајн курсу и пројекту у оквиру којег се спроводи контактирајте Мају Васић-Николић путем е-маила на majavn@thomsonfoundation.org

Онлајн курс спроводи Тхомсон Медиа у оквиру пројекта  Подизање квалитета вести и независног новинарства у земљама Западног Балкана и Турској,  који имплементира БИРН Хуб у партнерству са Тхомсон Медиа гГмбХ, Међународном федерацијом новинара, Унијом европских емитера  Централним европским универзитетом Медијска асоцијација Југоисточне Европе, Независним синдикатом новинара и медијских радника Македоније и организацијама БИРН Албанија и БИРН Србија.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

01.06.

2021.

Anonimus [нерегистровани] у 14:04

Sjajno

Zapad priprema nove haose, a ujedno se pobrinuo da i oni uredno budu prenoseni na pravi nacin - jer ako se haos ne prenosi uzivo, nema ni poentu.

Одговори
сре

17.03.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 11:23

Тависток

Најкорисније информације новинари би могли да добију у Институту Тависток, али пријем нових чланова је ограничен.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси