Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Конкурс за медијске пројекте у 15 локалних самоуправа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

27. 10. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Конкурс за медијске пројекте у 15 локалних самоуправа

На конкурс за реализацију медијских пројеката за подршку унапређењу укључивања грађана у процесе доношења одлука на локалном нивоу могу се пријавити локални медији у 15 општина и градова.

На конкурсу се могу пријавити медији са територије Новог Пазара, Ужица, Лесковца, Зајечара, Ариља, Малог Зворника, Љубовије, Ћуприје, Жабља, Бојника, Тополе, Голупца, Рашке, Власотинца и Великог Градишта.

Основни циљ медијских пројеката је унапређење поверења између грађана и локалне самоуправе и повећање учешћа грађана у процесима доношења одлука у локалној заједници, посебно буџета локалне самоуправе.

Циљеви на које такође треба да одговоре медијски пројекти су:

Правовремена и објективна информисаност грађана о раду, одлукама и приоритетима органа локалне самоуправе, посебно у процесу припреме локалног буџета.

Унапређење информисаности органа локалне самоуправе о ставовима, предлозима и приоритетима грађана и локалне заједнице, посебно припадника осетљивих група, у процесу припреме локалног буџета.

Кључне теме које треба да обраде медијски пројекти су:

Информисање локалне заједнице о буџету јединице локалне самоуправе (како се припрема локални буџет; садржина и сврха локалног буџета – шта се обезбеђује кроз локални буџет; зашто је локални буџет важан за локалну заједницу; какав је значај локалних прихода, посебно пореза на имовину на локални буџет; информисање осетљивих група у локалној заједници о локалном буџету – особа са инвалидитетом, припадника ромске заједнице и прималаца новчане социјалне помоћи, у даљем тексту: Осетљиве групе)

Учешће грађана у процесу припреме буџета града или општине (мотивисање грађана да се укључе у припрему буџета; праћење посебних механизама за консултације грађана, привреде и цивилног друштва у припреми буџета који се организују у локалној заједници – анкета, скупова, састанака у месним заједницама; праћење локалних иницијатива чије активности утичу на  формирање локалног буџета, посебно приоритета осетљивих група у локалној заједници; представљање примера добре праксе сарадње грађана и локалне самоуправе; и др.)

Значај локалног буџета за остваривање потреба осетљивих група у локалној заједници и развој посебно приоритетних области – родне, социјалне и друге врсте равноправности, заштите животне средине и других тема које доприносе одрживом развоју, а у циљевима дефинисаним Агендом 2030..

Трајање и максимални буџет пројекта:

Максимално трајање пројекта до 31.12.2023. године

Максималан буџет по пројекту износи 5.000 швајцарских франака у динарској противвредности

Документацију и упутства за пријављивање вам достављамо у прилогу, а такође их можете преузети на интернет страници Програма „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана: https://med.org.rs.

РОКОВИ И НАЧИН ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА

Пријава медијских пројеката – најкасније до 15 новембра 2022. године до 17.00 часова на електронску адресу med@helvetas.org

Одабир пројеката и обавештавање медија чији су пројекти изабрани – најкасније до 1. децембра 2022. године до 17.00 часова

Потписивање уговора са изабраним медијима до 15. децембра 2022. године

Почетак реализације медијских садржаја од 15. јануара 2023. године

Инфо састанак на коме ће бити посебно представљен Конкурс и дати одговори на питања потенцијалних учесника биће организован у понедељак 31. октобра 2022. године, у 12.00 часова преко онлине платформе Теамс (линк).

За пријаву за учешће на инфо састанку и за остале додатне информације у вези са подношењем пријава, потенцијални спроводиоци медијских пројеката могу се обратити Вероники Пауновић, саветници за односе са јавношћу на електронску адресу veronika.paunovic@helvetas.org

Програм “Одговорне локалне финансије и укључивање грађана – подршка унапређењу у области укључивања грађана у процесе доношења одлука” финансира Швајцарска Влада,  а спроводи представништво HELVETAS Swiss Intercooperation у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси