Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Продужен рок за пријаву учешћа на БИРН-овој обуци за извештавање о дигиталним правима Дивчибаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

17. 10. 2023.

Продужен рок за пријаву учешћа на БИРН-овој обуци за извештавање о дигиталним правима Дивчибаре

БИРН Србија позива новинаре/ке, представнике/це организација цивилног друштва и активисте/киње да се пријаве на тродневни програм обуке о дигиталним правима и питањима у вези с кршењем слобода у дигиталном простору у Србији.

Осим основног разумевања дигиталних права, учесници и учеснице ће се упознати и са начином истраживања и извештавања о кршењу ових права, онлајн манипулацијама, пропаганди у дигиталном свету и (зло)употреби вештачке интелигенције.

Тренинг ће се одржати од 26. до 28. октобра 2023. године, на Дивчибарама.

Иако наша земља поседује регулаторне оквире који формално третирају питања заштите и промоције дигиталних права, изазови и даље постоје и непрестано се мењају, посебно узимајући у обзир константне промене самог онлајн окружења. Онлајн надзор, цензура и питања заштите приватности података, чести сајбер напади и онлајн узнемиравање угрожавају безбедност многих, а најчешће новинаре/ке, политичке или друштвене активисте/киње.

Ипак, они можда нису потпуно свесни/е обима повреда дигиталних права или основних правних и технолошких аспеката који доводе до оваквих повреда. У том смислу, а посебно имајући у виду брз развој технологије, важно је да новинари/ке и активисти/киње буду у току са најновијим методама и стратегијама за откривање и адекватно извештавање о кршењима дигиталних права, као и да стекну вештине за ширење релевантних информација у циљу едукације шире заједнице о овим темама.

Десет одабраних полазника/ца тренинга који организује БИРН Србија добиће прилику да боље разумеју ова питања, као и вештине које ће им помоћи да ефикасније препознају и извештавају о повредама дигиталних права. Новинари/ке и активисти/киње играју кључну улогу у подизању свести јавности и остваривању промена, а ова обука ће им омогућити да производе утицајан медијски садржај који може допринети бољој јавној дебати и на крају довести до промена политике које штите и промовишу дигитална права у Србији.

Ко може да се пријави?

Новинари/ке, представници/е организација цивилног друштва и активисти/киње из Србије, који/е имају интерес или се залажу за људска права у дигиталном окружењу. Потребно је да заинтересовани покажу занимање за дигитална права, да поседују претходно новинарско искуство и/или покажу активан ангажман у области дигиталних права. Комисија ће оценити пријаве и одабрати десет особа које ће учествовати у обуци.

Где и кад се одржава тренинг?

Тренинг ће се одржати на Дивчибарама, у хотелу Црни Врх, од 26. до 28. октобра 2023. године. Организатор покрива путне трошкове и трошкове хране и смештаја за одабране учеснике.

Радни језик тренинга је српски.

Како се пријавити?

За пријаву попуните овај образац и пошаљите га на адресу kalina.simic@birnnetwork.org најкасније до петка 19.10. у 17.00 сати по средњоевропском времену, са назнаком у субјекту: (Ваше име и презиме) Обука БИРН за извештавање о дигиталним правима.

Само одабрани учесници ће бити контактирани.

Јединствена прилика да своју идеју спроведете у дело

Последњег дана тренинга сви учесници ће имати прилику да своје идеје за приче и друге садржаје презентују БИРН-у. Одабрани учесници ће у следећој фази пројекта „Извештавање о дигиталним правима и слободама“ добити менторску и финансијску подршку да имплементирају своје идеје у складу с новостеченим знањима у вези с кршењем људских права у дигиталном простору, као што су слобода изражавања и слобода медија, приступ информацијама, насиље над женама и маргинализованим групама, сајбер претње и сл.

Тренинг се организује у оквиру пројекта „Извештавање о дигиталним правима и слободама“ који реализује неколико БИРН канцеларија у региону, а финансира га Европска унија.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси