Насловна  |  Конкурси  |  Остали конкурси  |  Јавни конкурс Министарства за европске интеграције за организације цивилног друштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Остали конкурси

10. 05. 2024.

Извор: www.mei.gov.rs

Јавни конкурс Министарства за европске интеграције за организације цивилног друштва

Министарство за европске интеграције поводом Дана Европе, 9. маја, расписало је јавни конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области информисања о Европској унији и европској интеграцији Србије како би подстакло јавну дебату о темама у вези са ЕУ и процесом приступања Републике Србије.

Конкурс је намењен организацијама цивилног друштва које се баве информисањем о ЕУ и о користима процеса приступања Србије Европској унији, а обраћају се првенствено младима - средњошколцима и студентима. Кровна област овогодишњег конкурса јесте  „Млади и Европска унија - шта нам доноси чланство“, у оквиру које ће подносиоци предлога пројеката моћи да дају одговор на једну од следећих  тема:

1. Европска унија и образовање - могућности, прилике и искуства средњошколаца и студената, aктивно учешће младих у процесу европских интеграција кроз програме ЕУ: Еразмус плус, ХОРИЗОНТ Европа, Креативна Европа (Култура и медији), Програм европског корпуса солидарности, Грађани, једнакост, права и вредности…

2. Шта нам доноси чланство - политике Европске уније: Животна средина и климатске промене. 

3. Медијска писменост – способност разумевања, критичког и аналитичког медијског садржаја о ЕУ и европској интеграцији Србије. Зашто је то важно? 

4. ЕУ дијалог с младима (структуирани дијалог) – које приоритете младих у вашој локалној заједници бисте кандидовали за овај дијалог, зашто и које бисте препоруке дали, односно решења понудили? 

*ЕУ дијалог је континуирани процес консултација између младих и доносилаца одлука у циљу заједничког дефинисања и спровођења политика значајних за младе на свим нивоима. Обичан разговор са младима није ЕУ дијалог са младима. ЕУ дијалог је разговор који служи упознавању проблема, сагледавању препрека и изазова, а који као крајњи резултат има јасно дефинисане препоруке за унапређење тренутног положаја младих у локалним  заједницама, као и процес који прати спровођење тих препорука.. Више на адреси: Get involved | European Youth Portal (europa.eu)

5. Упознајмо комшије - промоција и информисање о програмима прекограничне сарадње у којима Србија учествује са Бугарском, Мађарском, Румунијом, Хрватском, Црном Гором, Северном Македонијом и Босном и Херцеговином. 

*Европска унија ИПА средствима финансијски подржава развој пограничних територија и доприноси решавању питања од заједничког интереса, као што су – управљање отпадом, културна и економска сарадња, образовање, туризам, саобраћај, услуге у различитим секторима итд.

Вредност појединачног пројекта који организације цивилног друштва могу да предложе Министарству за европске интеграције за финансирање/суфинансирање је до 1.625.000,00 динара.

Право да конкуришу за доделу средстава за финансирање и суфинансирање пројеката имају удружења и фондације са седиштем у Републици Србији, а конкурс је отворен од 9. до 29. маја 2024. године.

Решење о покретању конкурса можете да преузмете овде.

„Правилник о спровођењу јавног конкурса за доделу средстава организацијама цивилног друштва за реализовање пројеката у области информисања о Европској унији и европској интеграцији Србије“  можете да преузмете овде.

Документ „Смернице за подносиоце предлога пројекта“ можете да преузмете овде.

Образац за подносиоце предлога пројеката можете да преузмете овде.

Образац буџета пројекта можете да преузмете овде.

„Правилник о измени Правилника о начину утврђивања и евидентирања корисника јавних средстава и о условима и начину за отварање и укидање подрачуна код Управе за трезор“ можете да преузмете овде.

„Уредбу о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења" можете преузети овде.

За евентуална питања и појашњења можете да контактирате Наташу Савић Јањић, natasa.savic@mei.gov.rs.
 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси