Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  У Врању почело суђење за угрожавање сигурности Верана Матића, представници Сталне радне групе за безбедност новинара у судници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

26. 08. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

У Врању почело суђење за угрожавање сигурности Верана Матића, представници Сталне радне групе за безбедност новинара у судници

У Основном суду у Врању почело је суђење четворици оптужених који се терете да су након боравка представника Сталне радне групе за безбедност новинара просторијама зазиданог ОК радија, облепили центар Врања плакатима са фотографијом Верана Матића и текстом због ког је тужилаштво поднело оптужни предлог за угрожавање његове сигурности.

У судници су данас изнели одбрану Бехар Салији, Зијадин Иљази, Ћемал Рахими и Елвир Иљази. Свој исказ дао је и оштећени Веран Матић, који је председник Асоцијације независних електронских медија, члан Владине Радне групе за заштиту и безбедност новинара и Сталне радне групе за безбедност новинара.

Окривљени су навели да остају при исказу датом тужилаштву. Навели су да не препознају оштећеног, да се не сећају особе која их је ангажовала за лепљење плаката и дала им за то надокнаду, нити познају таксисту који их је из Бујановца довезао до Врања и вратио назад.

На питања судије Анкице Ђорђевић и заступнице Матића, који се придружио тужилаштву у кривичном гоњењу окривљених, адвоката Круне Савовић да ли им је то први пут да раде такав посао и чини ли им се чудним да је тражено да лепе плакате ноћу, окривљени су потврдили да нису раније лепили плакате, а да су прихватили посао мислећи да се ради о најави манифестације и певача на таквој врсти догађаја.

Тројица од четворице окривљених, од којих најстарији има 32 године, раније су осуђивани због кријумчарења, док Елвир Иљази није до сада осуђиван и приведен је на Хоргошу када се почетком јула из Аустрије враћао у Србију.

"Извињавам се што сам упао у ову ствар. Нисам знао лице које је било на постеру. Нити сам га видео. Био сам преварен од лица које ми је то дало. Мислио сам да се ради о певачу", одговорио је Бехар Салији на питање свог адвоката Милана Ђорђевића, који заступа сву четворицу оптужених, препознаје ли Матића.

Салији је додао да није упамтио име особе која им је дала 70 плаката. Потврдио је да су новац одмах добили од лица ком су "прихватили посао" и једино му је познато да му име почиње на Ф.

Према сведочењу пошто су добили плакате, зауставили су после поноћи такси који је наишао и позвали двојицу саизвршилаца. Из Бујановца су се одвезли до Врања и затражили да их таксиста после два сата, колико су проценили да ће им требати за лепљење плаката, сачека и врати.

На питање заменице Основног јавног тужилаштва у Врању Иване Јовчић да ли се осећа угроженим Матић је одговорио потврдно.

"У међувремену су се догодиле две ситуације које потврђују стање осећаја угрожене безбецности мене и моје породице. Прво је суђење Дејану Николићу и још двојици људи за претње и насртај на ОК радио, када је Дејан Николић поновио претње, проширујући их на све оне који су тада изјавили да се осећају небезбедно. То сам протумачио и као претњу мени", рекао је Матић и додао да је с тим у вези заједно са колегиницом из Југпреса Љиљаном Стојановић дао изјаву тужилаштву.

Матић је навео да је добио и информацију да полиција ради процену безбедности за колегиницу Стојановић и њега имајући у виду ситуацију са ОК радиом и претње осуђиваног Врањанца Дејана Николића Кантара.

На суђењу су данас присуствовали представници Сталне радне групе за безбедност новинара који су се успротивили претњама и притисцима на врањски ОК радио.

Нелегалном грађевином којом је надограђен простор кладионице Колосеум иза које стоји Дејан Николић Кантар, тренутно у притвору, зазидани су прозори ОК радија почетком јуна.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси