Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  „Таковске новине“ очекују пресуду Вишег суда у Београду по милионској тужби првог човека Горњег Милановца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

04. 09. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

„Таковске новине“ очекују пресуду Вишег суда у Београду по милионској тужби првог човека Горњег Милановца

Хоће ли успети у динарима милионска тужба председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића против недељника „Таковскe новинe“ одлучује у наредним данима Виши суд у Београду.

У судници Радуна Бубање данас је завршена главна расправа и овај судија је у неформалном разговору, у чекању на записник, изговорио да ће се једна од страна сигурно жалити, а каква ће пресуда бити видећемо.

Први човек владајуће Српске напредне странке у Горњем Милановцу тужио је локални недељник јер су му повредили част и углед објавом саопштења политичке организације која је у том моменту имала одборнике у локалној скупштини.

То саопштење имало је наднаслов „ГГ `Победи и спаси Општину Г. Милановац“ и наслов „Обелодањена махинација Ковачевића“.

Као саопштење групе грађана, наведено је у тужби, пренет је већи део текста Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (VOICE) „којим се указује да Александра Јовичић и њена предузетничка агенција остварују зараду фиктивним пословима, захваљујући личним односима са утицајним члановима владајуће политичке странке“.

Врх пирамиде

Управо је данас у београдској судници сведочила власница „Нивеус тима“ Александра Јовичић о случају, како су се сви у судници сложили, о ком је брујао Горњи Милановац.

На питање судије о занимању, рекла је да је директор и власник агенције за пружање услуга социјалне заштите, а то су помоћ у кући, пружање помоћи старим лицима и деци са сметњама у развоју.

Јовичић је навела да Ковачевића зна као председника општине, „не толико лично, у школи смо били сличне генерације“.

„Повредило ме је да се наводи да сам формални власник. Уложила сам своја средства као предузетник, подигла сам кредит у банци на своје име. То је за мене био шок када сам прочитала. Махинације не постоје. Немамо привилегије. Не постоји пријатељство председника општине са запосленима у мојој агенцији“, рекла је власница „Нивеус тима“.

„Нивеус тим“, рекла је, постоји од 2016. године и сада запошљава око 250 до 300 људи.

Сарадњу, како је навела Јовичић, са Општином Горњи Милановац њена фирма има и тренутно, а она траје од 2017. године. Познато јој је да је и тада Ковачевић био председник Општине.

 „Број запослених је променљива категорија. Ја сам на врху пирамиде, па стручни људи“, рекла је Јовичић одговарајући на питање судије.

Додала је да њен „Нивеус тим“ ради у Темерину, Новој Црњи, Белој Цркви, Трстенику, Чајетини, Босилеграду, Димитровграду и да су отворили дом за старе у Книћу.

„Ја сам ничим изазвано доспела у те Таковске новине. Сам тај текст је плод људске маште да се понизи као човек и као председник општине (Дејан Ковачевић, прим. нов.)“, рекла је Јовичић

На питање адвоката одбране да ли је пре закључења уговора са Горњим Милановцем имала искуство у тој делатности, Јовичић је одговорила да то није био услов јавне набавке.

У судници је дошло до преплитања гласова адвоката, сведока и судије, на питање да ли је ивањичка фирма која је такође у истом тренутку учествовала на конкурсу то искуство имала.

Јовичић је рекла како је понуда коју је фирма Нивеус дала била нижа од конкуренције.

На питање да ли су имали лиценцу за обављање делатности када су се јавили Општини Горњи Милановац, Јовичић је одговорила да је приложила потврду коју је издало Министарство да су у поступку за добијање дозволе.

Власница „Нивеус тима“ рекла је да је знала да је „овај текст објављен на сајту ГМ инфо, VOICE и Фејсбук групи Горњи Милановац“.

“Тужила сам VOICE“, казала је Јовичић

Против „Таковских новина“ није желела да поднесе тужбу, како је рекла, јер је сматрала да се објава више односи на председника општине.

Афера

У Вишем суду данас је сведочио и пензионисани директор „Таковских новина“ Мирослав Мишковић који је рекао судији да је пракса да одговорни уредник и новинар одлучују шта ће се објавити.

„Спорни текст смо добили као и сва друга саопштења од политичких странака. Новинар који приређује текст и потписује, таква је увек била пракса“, казао је Мишковић.

Био је то одговор на питање зашто су се испод саопштења које је предмет тужбе нашли иницијали новинара и главног уредника „Таковских новина“ Небојше Савића.

„И дан данас кажем да је о тој афери писао цео Горњи Милановац. Милановац је мали“, речи су овог сведока.

Брујао је цео Милановац, наставио је Мишковић, како је посао добила фирма која није имала лиценцу за обављање тих делатности.

„Чињеница је да је овај текст који је предмет спора потписао наш новинар јер је таква била пракса, али он није аутор овог текста већ је само пренео текст Удружења грађана Победи и спаси Горњи Милановац“, навео је Мишковић.

На питање да ли се неко после јавио листу, Мишковић је одговорио да нико није звао ни послао деманти.

Адвокат тужиоца Горан Стаменић из Чачка питао је сведока Мишковића како се догодило да на истој страни у новинама испод једног саопштења изостане потпис новинара, ако је већ речено да је потписивање пракса.

„Има на истом листу. Информативна служба, не знам ове скраћенице... СНС“, прочитао је Стаменић.

На то питање одговорио је Небојша Савић, тужени новинар, који је навео да су израчунали да је за годину дана објављено 56 саопштења и од тога три нису имала иницијале новинара, већ су потписани као странка.

Савић је рекао како су до сада СНС, СПС, слали деманти, да је то била пракса.

Судија Бубања упитао је Савића да ли су проверавали наводе из саопштења, истинитост и како су новинари утврдили да се ради о махинацијама.

Савић је одговорио да су прочитали текст VOICE-a који је садржао линкове ка АПР-у и другим изворима и да је јасно да се ради о махинацијама када посао добије фирма која нема лиценцу.

На судијину констатацију да је сведок Јовичић, власница Нивеус тима, навела да је приложила у документацији потврду и да би то новинари знали да су је позвали за коментар, Савић је одговорио да закон који важи за ту област не предвиђа могућност достављања потврда приликом јавне набавке и да сви, као и сам судија који суди по закону, треба да се придржавају одговарајућег прописа.

Суђење у Вишем суду по тужби против „Таковских новина“ почело је 18. новембра 2021. године, а пресуда ће бити објављена брзо, према мишљењу адвоката.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси