Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Апелациони суд: “Е-новине” повредиле част и углед Емира Кустурице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

03. 02. 2015.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Апелациони суд: “Е-новине” повредиле част и углед Емира Кустурице

Пресудама од 20. и 16. јануара 2015. године Апелациони суд у Београду обавезао је Петра Луковића и “Е-новине” да редитељу Емиру Кустурици исплате укупно 396.800 динара због претрпљених душевних болова и повреде угледа и части. Луковићу се налаже и да пресуде без коментара и одлагања објави у „Е-новинама”.

Апелациони суд потврдио је пресуде Вишег суда у Београду и оценио да су Петар Луковић и „Е-новине” одговорни због објављивања неистинитих информација о Емиру Кустурици преузетих са сајта „Пешчаник” и portal.ba у јануару и фебруару 2011. године.

Редитељ Емир Кустурица прву тужбу против „Е-новина“ поднео је због објављивања текста преузетог са сајта Пешчаник 15. 1. 2011. године под насловом „Новогодишња бајка за убице”, аутора Зорана Јанића и Мирослава Бојчића.

У овом тексту, о Емиру Кустурици изнесене су најтеже оптужбе, а да за то није наведен ниједан доказ.  Редитељ је оптужен да је био „главни човек за везу са Србијом, особа за контакт, нераздвојни пријатељ” осуђеном плаћеном убици Веселину Вукотићу, за којим је била расписана Интерполова потерница. У овом тексту наведене су недоказане и недоказиве тврдње да је Кустурица био курир између Службe државне безбедности Србије (Јовице Станишића) и Вукотића, преносећи Вукотићу поруке и новац.

Петар Луковић и портал „Е-новине“, обавезни су, пресудом Апелационог суда, да редитељу исплате 150.000 динара на име накнаде нематеријалне штете због претрпљених душевних болова због повреде части и угледа и 88.600 динара на име трошкова парничног поступка.

Иначе, један од аутора спорног текста, Зоран Јанић, исте године у категорији онлајн медија добио је Награду за истраживачко новинарство за серијал „Кабинет доктора Коштунице“ објављен на „Е-новинама“ које додељују Независно удружење новинара Србије и амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији.

Другу тужбу против “Е-новина” Емир Кустурица поднео је због објављивања текста преузетог са сајта portal.ba, 15. 2. 2011. године  - “Част и углед Емира К.” чији је аутор Нермин Ченгић.

У овом тексту, аутор је Кустурицу, уз псовке, назвао “омиљеним кловном апарата сусједне државе, умоболном сподобом, четником и фашистом”.

Због повреде части и угледа и проузроковања психичког бола, Петар Луковић и „Е-новине“ обавезни су да Емиру Кустурици солидарно исплате 100.000 динара, као и 58.200 динара на име парничних трошкова.

И у једној и у другој пресуди Апелационог суда, наведено је да интерес јавности не може бити задовољен објављивањем неистинитих и непроверених информација и преношењем туђих непроверених информација. Позивањем на јавни интерес, медији се не могу ослободити обавезе да се уздржавају од објављивања неистинитих, непотпуних или других информација које су законом забрањене. Слобода информисања се не може користити у циљу повреде достојанства и угледа лица на које се информација односи, закључак је суда. 

Подсетимо, након што је Кустурица тужио „Е-новине“ због текста пренетог из Пешчаника, Независно удружење новинара Србије (НУНС) навело је да тужба представља „притисак на ’Е-новине’ и покушај гашења независног медија“. Удружење новинара Србије (УНС) тада је подржало Емира Кустурицу наводећи да а "Е-новине нису изнеле никакве доказе за тешко оптужујуће тврдње, нису им навеле извор ни порекло, а текст Јанића и Бојчића илустровале су потписом испод слике у којој се познати режисер назива 'редитељем Службе'".  УНС је у саопштењу нaвео да не може да подржи ни став НУНС-а да тужба Кустурице против Е-новина "угрожава слободу изражавања и независност медија", јер слобода медија "није слобода изношења тешких а недоказаних оптужби, којим се грубо повређује достојанство личности, била то позната јавна личност или не".

Емир Кустурица и адвокат Зденко Томановић, чија је канцеларија заступала Кустурицу у овим поступцима, сав новац од пресуда поклониће установи социјалне заштите која збрињава особе са умереним, тежим и тешким обликом ометености - Дому за децу и омладину ометену у развоју “Сремчица”.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

06.02.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:38

Pravda

Velika je stvar govoriti ili pisati slobodno, ali je važnije pisati ili govoriti istiinito.Čini se da je udaranje po džepu jedini način da se neki mediji i novinari prizovu pameti, ili su možda potrebne i zatvorske kazne. Sloboda nije neodgovornaost i anarhija i to bi morali imati na umu svi plaćeni i neplaćeni borci za medijske slobode.To bi morali znati i oni koji zagovornicima ovakvih sloboda dodeljuju "nagrade za novinarsku hrabrost"!

Одговори
чет

05.02.

2015.

Milan [нерегистровани] у 08:45

lajanje -pa makar i na zvezde

Nažalost pisanje i javno obraćanje -stilom je poprimilo lošu konotaciju-što zbog elementarne nekulture što zbog tiraža- cjena se prije ili kasnije PLAĆA

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси