Насловна  |  Новинари на суду  |  Извештаји са суђења  |  Сви премештаји и отказ у најави за Срђана Шкора у Новостима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Извештаји са суђења

04. 04. 2016.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Сви премештаји и отказ у најави за Срђана Шкора у Новостима

Новинар Срђан Шкоро у компанији „Новости“ ради већ двадест једну годину и до пре две године ниједном није био у опасности да остане без посла. Ако су уназад две године премештаји прво са једног од најважнијих места у редакцији, позиције шефа деска „Вечерњих новости“ у „Спорт“, па у лист „Зов“, иако се није никада бавио ни спортским, ни новинарством које се обраћа љубитељима животиња, могли бити знак да руководство компаније жели да Шкору види леђа, први пут отворено му је то речено у упозорењу пред отказ које је добио прошле недеље.

 

Директор компаније „Новости“ Ратко Дмитровић у упозорењу каже да због непоштовања радне дисциплине постоје разлози за отказ уговора о раду Срђана Шкора, новинара ревије „Зов“. Као основ наведен је „недолазак на рад у утврђено радно време и одлазак са рада пре утврђеног радног времена у периоду новембар 2015. – фебруар 2016. године“, а затим се прецизира да је „ према електронској евиденцији запослени из неоправданих разлога одсуствовао са посла у новембру 2015. године 39 часова, у децембру 57 часова, у јануару 2016. године 28 часова, а у фебруару 25 часова“. 

У упозорењу пред отказ стоји и да је у наведеном периоду „утврђено да запослени, из неоправданих разлога, не остварује нормиране резултате рада, месечну обавезу од 25 наслова“.

У изјашњењу на упозорење пред отказ, које је Шкоро крајем прошле седмице доставио компанији „Новости“, наводи се да је оно донето мимо уобичајеног поступка и мотивисано личним негативним односом Ратка Дмитровића, те да је то одговор на текст ‘Шта је следеће Дмитровићу’ који је објављен на његовом блогу 19. марта 2016. године. 

Шкоро тврди да га одговорни уредник ревије “Зов”, нити било ко други, није упозорио да неоправдано одсуствује са посла, а да је сам Дмитровић уз уредника Зова потписао његове радне картоне од новембра 2015. до јануара 2016. године и да се из њих може утврдити да није био кажњен због неиспуњења норме или фонда сати.

Шкоро је навео да у упозорењу није наведено у ком месецу није испунио норму, као и да је погрешно наведено да је његова радна обавеза 25 наслова, уместо 20, и навео да је у јануару 2016. године премашио норму јер је имао 10 текстова и 15 информација. 

По Колективном уговору испуњење, односно неиспуњење норме, има значај критеријума за умањење или увећање зараде, а не разлога за отказ, стоји у Шкоровом изјашњењу.

“Од свих запослених новинара у истој или сличној ситуацији само сте против мене покренули отказни поступак што потврђује дискриминаторски однос који према мени траје од јавног наступа на РТС-у 27. марта 2014. године”, написао је Шкоро.

У изјашњењу Шкоро је подсетио да је усмено суспендован са места шефа деска “Вечерњих новости” почетком маја 2014. године, избрисан из импресума пре него што је распоређен на друге послове, као и да је уместо распореда у оквиру “Вечерњих новости”, пребачен у лист Спорт за који је припремана продаја, да је пребачен на попуњено место помоћника уредника листа Спорт и да му се име није налазило у импресуму. 

Шкоро је у изјашњењу указао и да све време уредничког посла у “Спорту” није имао електронски приступ текстовима и да је у лето 2015. три пута новчано кажњен без писаног обавештења, да је уз претњу отказом покушано да се његов уговор о раду пребаци на купца листа Спорт, а кад то није успело да је пребачен у “Зов”, а да је већ после 15 дана рада на новим пословима Дмитровић тражио од одговорног уредника да предложи кажњавање.

Поводом упозорења пред отказ Огранак Синдиката новинара Србије у Новостима, навео је да велики број запослених нема пун фонд радних сати и да се норма од 20 наслова (10 рубрика, пет информација и пет вести) у ревији "Зов" због броја страница и сарадника не може испунити

У току су два судска поступка која је Шкоро покренуо против компаније „Новости“ и директора Радомира Дмитровића. Први за доказивање незаконитог премештаја из „Вечерњих новости“ у Спорт, а у други за заштиту од злостављања на раду.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

05.04.

2016.

Kaca [нерегистровани] у 10:09

autogol

Jos jedan autogol Dmitrovica. Oni koji su ga doveli na celo Novosti morali bi da se zamisle cije on interese zapravo zastupa ovakvim postupcima. Krajnje je vreme da intervenise drzava. U suprotnom Dmitrovic ce im napuniti mrezu.

Одговори
уто

05.04.

2016.

Jasminka Holclajtner [нерегистровани] у 00:55

Nema naslova

Kako nasloviti sve što se dešava Srdjanu Škoru osim - mobing i to lako dokaziv. Degradacija radi degradacije. Ovo je priča iz vremena Staljinovih čistki, iz svega što mu se dešavalo samo provejava potreba da se neposlušnik kazni. Umesto da urednici maksimalno koriste kapacitete svojih saradnika i zaposlenih u medijima oni se ponašaju kao partisjki sekretari iz doba Informbiroa. U današnje vreme kada se u celom svetu primenjuje varijnata slanja tekstova od kuće u "Novostima" se novinari otkucavaju na kartončiće koliko su sati proveli na radnom mestu. Novinar je sveden na izvođača novinarskih radova u trajanju od osam sati dnevno po nalogu urednika. Šta od takvih ljudi koji na ovaj način vode kompaniju možete očekivati ?

Одговори
пон

04.04.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 18:32

hteli ste, uživajte

Hteli ste kapitalizam, pištali i lupali u šerpe, sada uživajte. Gazda može sve.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси