Насловна  |  Новинари на суду  |  Судска пракса  |  Судска пракса - штампарке  |  Правноснажна пресуда: Недељник "Пулс" повредио приватност, част и углед Д. И.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Судска пракса - штампарке

28. 11. 2016.

Аутор: И. Нинић Извор: УНС

Правноснажна пресуда: Недељник "Пулс" повредио приватност, част и углед Д. И.

На порталу УНС онлајн (www.uns.rs) у рубрици „Новинари на суду - судска пракса“ објављујемо првостепене и правоснажне пресуде по тужбама против новинара и медија на основу Закона о јавном информисању и медијима, Закона о ауторским и сродним правима, Закона о облигационим односима, Закона о раду (тзв. штампарке, ауторке, радни спорови)… У овој рубрици извештавамо о суђењима, а обавештавамо и о пресудама, као и о ставовима Врховног, Управног и Уставног суда у вези са медијским парницама. Данас објављујемо пресуду - Повреда права на приватност, част и углед: Д. И. против недељника „Пулс“.

ТУЖЕНИ: Ringier Axel Springer (издавач недељника „Пулс“), А. Ђ, главни и одговорни уредник недељника „Пулс“, Ј. В, новинарка недељника „Пулс“

ПРЕДМЕТ СПОРА:

Тужилац је тужбом потраживао накнаду нематеријалне штете због повреде права на приватност, као и накнаду нематеријалне штете због повреде угледа и части. Тужилац је у реферату тужбе тврдио да поводом развода брака никада није даo изјаву коју је пренео недељник „Пулс“, нити је с тим у вези водио било какав неформални разговор са новинарком у коме би износио информације из личног и породичног живота. Тужилац је тврдио да је цео интервју који му је приписан, а који је недељник „Пулс“ објавио измишљен. Тужилац Д. И. је прослављени спортиста, док је његова бивша супруга музичка уметница.

ОСНОВ:

Члан 46., 79., 80. и 82. Закона о јавном информисању ("Сл. гласник РС", бр. 43/2003, 61/2005, 71/2009, 89/2010 - одлука УС и 41/2011 - одлука УС) и члан 200. Закона о облигационим односима

ТУЖБЕНИ ЗАХТЕВ:

Тужилац Д. И. захтевао је тужбеним захтевом да суд солидарно обавеже туженог издавача недељника „Пулс“, главног и одговорног уредника и новинара, да му на име накнаде нематеријалне штете због повреде права на приватност, као и повреде угледа и части, солидарно исплате износ од 4.000.000 динара са затезном законском каматом почев од дана пресуђења.

ТОК ПОСТУПКА:

Спорни текст који је предмет тужбе објављен је у недељнику „Пулс“ 5. 5. 2011. године. Тужилац је тужбу Вишем суду у Београду поднео 13. 5. 2011. године. Првостепена пресуда којом је делимично усвојен тужбени захтев тужиоца донета је 10. 10. 2013. године. Незадовољан првостепеном пресудом тужени су изјавили жалбу 12. 12. 2013. године. Апелациони суду у Београду одбио је жалбу тужених 2. 4. 2014. године и потврдио је првостепену пресуду.

ПРЕСУДА:

Тужбени захтев тужиоца Д. И. усвојен је делимично, тако што су тужени издавач недељника „Пулс“, главни и одговорни уредник и новинарка „Пулса“, дужни да тужиоцу на име накнаде нематеријалне штете солидарно исплате износ од 300.000 динара и то због повреде права на приватност износ од 150.000 динара и због повреде части и угледа износ од 150.000 динара, са затезном законском каматом почев од 10. 10. 2013. године, па до исплате, а све у року од 15 дана од дана пријема пресуде, под претњом принудног извршења.

ПРАВНИ СТАВ СУДА:

„Право на приватност је право лица на недоступност другима и јавности информација које их се не тичу, а право на углед и част је право на поштовање људске части и заслужено стеченог угледа лица, које штити од стварања погрешне представе о лицу која нарушава његово добро име. Све битне чињенице за одмаравање висине правичне накнаде, суд је утврдио на основу изведених доказа, из исказа тужиоца који је тешко поднео објављивање спорног текста, ценећи да се спорни текст односи на приватност тужиочевог живота о којој он није желео да прича, изјаве које су му приписане нису његове, морао је да објашњава познаницима и пријатељима да то није изјавио, искомпромитован је, о свом животу не прича на такав начин, отац је двоје малолетне деце, млађе дете је из брака са Н. Б, код детета би се оваквим текстом могла створити погрешна представа о односу тужиоца и бивше супруге, па је тужиоцу на име накнаде нематеријалне штете због повреде права на приватност досудио накнаду у висини од 150.000 динара, и на име нематеријалне штете због повреде угледа у части досудио накнаду у износу од 150.000 динара (...). По налажењу суда, објављивањем спорног текста тужиоцу је повређено право на приватност, новинарка није имала сагласност тужиоца за објављивање информација које се тичу приватног живота тужиоца (...)“.

(Из образложења правоснажне пресуде Вишег суда у Београду, П3.бр. 87/11, од 13. 10. 2013. године)

ТРОШКОВИ ПОСТУПКА:

Пресудом Вишег суда у Београду тужени су у обавези да тужиоцу Д. И. на име судских трошкова парничног поступка солидарно исплате износ од 271.500 динара и то: на име састава тужбе и три образложена поднеска износ од по 16.500 динара, на име заступања адвоката на седам одржаних рочита износ од по 18.000 динара, на два неодржана рочишта износ од по 9.750 динара, на име судске таксе на тужбу износ од 47.500 динара и на име таксе на пресуду износ од 12.500 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси