Насловна  |  Саопштења  |  Сутра 13 година од убиства Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 04. 2012.

Сутра 13 година од убиства Славка Ћурувије

Удружење новинара Србије (УНС) сутра ће на месту убиства Славка Ћурувије у Светогорској улици испред броја 35, у 12 сати, упалити свећу и положити венац.

УНС подсећа да је прошло тринаест година од убиства власника „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“ и да истрага о његовој смрти, упркос бројним обећањима свих представника власти од двехиљадите године наовамо, није дала никакве резултате.

УНС протестује што су починиоци и наредбодавци овог страшног злочина против слободе штампе остали некажњени и упозорава на све већу угроженост слободе изражавања у Србији.

Новинари и јавност Србије нису успели да одбране демократске слободе које су освојили пре дванаест година.

Позивамо колеге да нам се сутра у подне придруже у Светогорској улици у Београду.


Kаталог празних обећања постпетооктобарске власти

Март 2001: Синиша Симић, заменик окружног тужиоца у Београду: "Учињен је велики помак, али још немамо убице нити наручиоце". (Политика)

Октобар 2001: генерал Радован Кнежевић, тада начелник Управе за борбу против организованог криминала МУП-а Србије: "Полиција неће стати док не реши не само овај случај, већ и друге случајеве у којима убице још нису откривене". (Блиц)

Април 2003: Владан Батић, тада министар правде у Влади Србије: "У наредних неколико дана биће расветљено убиство новинара Славка Ћурувије".(Блиц)

Април 2003: Министар полиције Душан Михајловић: „Биће покренуто пет великих судских поступака, међу којима и за убиство Ћурувије.” (Блиц)

Април 2003:
Душан Михајловић, министар полиције: "Полиција интензивно ради на истрази о убиству новинара Милана Пантића и у томе има помака". (Блиц)

Новембар 2003:
Министар полиције Душан Михајловић рекао да полиција „тачно зна ко су убице Ћурувије, али да тужилац не може да поднесе кривичну пријаву само на основу полицијских сазнања“. (Блиц)

Децембар 2003:
Специјални тужилац за организовани криминал и начелник УБПОК-а издају саопштење у којем наводе да су идентификоване убице Славка Ћурувије. Њих је, како саопштавају, препознао непосредни очевидац, али се у циљу истраге њихова имена још не објављују. (Блиц)

Децембар 2003:
Душан Михајловић: "Имамо индицију о томе ко је убио Пантића, али потребни су нам докази које би тужилац прихватио за подизање оптужнице. То се може десити ноћас или сутра, а може се десити и у јануару следеће године и то нема никакве везе са расписаним парламентарним изборима." (Политика)

Децембар 2003:
Душан Михајловић: „Полиција зна ко је убио Ћурувију.” (Блиц)

Март 2004:
Владан Батић, скоро годину дана након што је најавио расветљавање овог убиства: "Никада нисам видео предмете Пантић и Ћурувија. То је била и остала ствар полиције, а не Министарства правде." (Блиц)

Април 2004:
Мирослав Милошевић, тада начелник Ресора јавне безбедности МУП-а Србије: "Полиција нема валидних доказа против особа осумњичених за ово убиство, али ће ипак повући одређене потезе". (Блиц)

Јун 2004:
Душан Михајловић, лидер Либерала Србије: "На првом састанку са инспекторима који су водили нерешене случајеве до 2001. године они су ми изјавили да је истрага везана за убиство Ћурувије дошла до гвоздених врата Ресора државне безбедности и ту стала. Тада је договорено да та служба сарађује са криминалистичком полицијом у даљој истрази. Резултати те сарадње нису довели до решавања свих случајева, па је тако остао нерешен и случај Ћурувија" (Блиц)

Децембар 2004:
Председник Србије Борис Тадић каже да ће као председник Републике поставити питање Влади и тражити од МУП-а да саопшти своја сазнања о убиству Славка Ћурувије. "Данас коначно добијамо прва званична сазнања о томе. Оно што представља известан проблем јесте што ја не добијам од Владе званичне ставове, јер Влада још није довољно добро проучила Устав у вези са тиме. Ја очекујем да ће на свако моје питање уследити и званичан став Владе о одређеном проблему који је идентификован", рекао је Тадић. (Б92 )

Децембар 2004: Бивши министар правде, Владан Батић, каже за Б92 да је пар пута на колегијумима Владе Србије било речи о убиству Ћурувије и да је тада Михајловић давао уопштене одговоре да је то на листи главних циљева и да је истрага покренута. "Следеће сазнање о томе уследило је по паду Владе када је Михаловић у јавност изашао са саопштењем о томе да је полиција дошла до неких сазнања. Али, о томе није расправљано ни на Влади ни на Колегијуму Владе, нити је он нама икад помињао ко је то и шта се то сазнало. Ја сам недавно сазнао да је наводно тај који је убио Ћурувију и сам или умро или убијен, па је на годишњицу његове смрти, преко неке слике у читуљама, неко препознао убицу Ћурувије, али ја не бих да се бавим нагађањима", каже Батић. (Б92 )

Април 2005: Драган Јочић, министар полиције: "Не тврдим да ћу ја да расветлим тај случај, али сигурно нећу измислити неко име и повезати убиство Ћурувије са неком групом, а да за то немам доказе. Из претходне власти је било покушаја да се истрага стопира, па су објављивани наводно неки подаци, али ништа није конкретно урађено. Сада је то немогуће, јер су сви прикупљени подаци уредно заведени, а истрага се води професионално и озбиљно. Није овде важно ко је повукао обарач, већ се морају открити сви који су стајали иза тог злочина. Овој Влади Србије расветљавање убиства Ћурувије један је од приоритета". (Б92)

Децембар 2005:
Мирослав Милошевић, тада начелник Ресора јавне безбедности МУП-а Србије у радној посети јагодинском СУП-у: "Формирали смо две радне групе за решавање убистава Ћурувије и Пантића. Оперативне податке не могу да саопштим. Кад будемо имали валидне доказе за суд, случајеве ћемо завршити. Када је реч о Пантићу, много верзије су проверене. Све је кристализовано, а успут смо решили још нека кривична дела и ухапсили особе за којима су биле расписане потернице". (Б92)

Децембар 2005: Томо Зорић, портпарол Специјалног тужилаштва за организовани криминал: "Постигнут је напредак на расветљавању починилаца убиства и прикупљања доказа. Јавност ће о свим детаљима истраге убиства Ћурувије бити благовремено упозната, када се за то стекну законски услови". (Политика)

Април 2006:
Томо Зорић, Портпарол Специјалног тужилаштва: "За сада је постигнут напредак у прикупљању доказа и расветљавању откривања починилаца тог кривичног дела, али још нема довољно доказа за подношење захтева за спровођење истраге. Тужилаштво, заједно са МУП-ом, интензивно ради на овом случају и интензивно ради на прикупљању доказа. Свакодневно добијамо извештаје и заиста желимо да решимо овај предмет", каже он. (Б92)

Април 2006:
Председник Србије Борис Тадић изразио је незадовољство због тога што су убице новинара Славка Ћурувије и после седам година на слободи. "Извршиоци и налогодавци егзекуције Славка Ћурувије морају бити откривени, због његове породице, због свих грађана Србије који очекују да сазнају пуну истину о овом злочину", наводи се у писаној изјави председника Србије.
Према његовим речима, без кажњавања убица новинара Ћурувије, Даде Вујасиновић и Милана Пантића, "не може бити остварена слобода медија, нити демократизација нашег друштва". (Б92)

Септембар 2006:
Слободан Радовановић, специјални тужилац: „Питање је дана када ће грађани Србије чути ко је и зашто наредио тај злочин, ко је пуцао, а ко чувао стражу, ко је пружао логистичку подршку и зашто ликвидација Ћурувије није могла да буде решена више од седам гдина.” (Блиц)

Октобар 2006: Обећање које смо дали грађанима Србије сигурно ћемо испунити до краја јесени. Није у реду да лицитирате са данима – рекао је јуче за "Политику" Томо Зорић, портпарол специјалног тужилаштва за организовани криминал. (Политика)

Децембар 2006
.
- Радовановић изјавио да је отворена истрага против великог броја особа за убиство Ћурувије и да је реч о „политичком убиству“, као и да је предложио спровођење истражних радњи. (Политика)

Јануар 2007.
- Радовановић изјавио да ће разрешење случаја бити „потврда успостављања правне државе и владавине права“.
Специјални тужилац Слободан Радовановић обећао је да ће у року од неколико месеци процесуирати случај, или ће јавно саопштити због чега је немогуће извести пред суд одговорне за овај злочин. (Политика)

Јуни 2007:
Ово је први пут да суд изводи доказе поводом овог догађаја и то није једини квалитет овог поступка. Наиме, у поступак извођења доказа активно је укључен и правни заступник породице Ћурувија. Он ће паралелно са тужиоцем и истражним судијом учествовати у овом поступку. Имаће јасан увид у све оно што се дешавало, односно у све доказе који буду изведени. После овог поступка ће бити јасно шта је учињено, којим доказима се располаже и шта може да се учини после више од шест година од убиства. С обзиром на то да је поступак у току, не бих прејудицирао шта ће се десити, али вас уверавам да смо знатно ближе расветљавању овог догађаја него пре неколико година – рекао је Радовановић. (Политика)

Фебруар 2008.
- Специјални тужилац Миљко Радисављевић рекао да би предузимање нових истражних радњи „могло донети озбиљније помаке у истрази“. (Политика)

Март 2008.
- Републички тужилац Слободан Радовановић рекао да и даље траје истрага о убиству Ћурувије и додао да се то убиство „може довести у везу са политичким стањем у држави у времену када је извршено“. (Блиц)

Април 2008: Председник Србије Борис Тадић апеловао је, поводом девете годишњице убиства уредника и власника Дневног телеграфа Славка Ћурувије, да се истраже и реше сви случајеви нерасветљених убистава, напада и претњи новинарима. Тадић је, истовремено, изјавио да сви који прете новинарима морају да буду процесуирани и ти случајеви истражени. Он је додао да су новинари ту да критикују или да хвале и нагласио да, ако не постоји независно новинарство, нема јавности и нема стварне демократије и институција.
"Данас се треба присетити нерешених убистава и угрожавања професије", истакао је Тадић, преноси ФоНет.

Април 2009:
Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде, каже да министарка правде није надлежна у овом случају, да не може да се меша у истрагу и да је расветљавање убиства посао тужилаштва и суда.
– Права адреса је републички јавни тужилац и желим да апелујем на њега, и пре свега на Министарство унутрашњих послова, да се што пре заврши преткривични поступак, јер је случај тренутно у тој фази, а по окончању тог поступка, надам се, биће осумњичених који ће моћи да буду оптужени – изјавио је Хомен. (СрбијаНет)

Април 2010:
Предузећу све што је у мојој моћи да се убиство Славка Ћурувије реши! Ово је у изјави за Курир рекао министар полиције Ивица Дачић. Он је нагласио да би требало разговарати с братом убијеног новинара Јовом Ћурувијом о информацијама које има.
- Предмет је у тужилаштву, али свака нова информација ће бити проверена - поручује Дачић. (Курир)

Април 2010: Ивица Дачић изјавио је за РТС „Без обзира на то што сам ја, односно моја странка, био део власти у оном периоду (пре октобра 2000. године), одговараће ко год да је починио или наложио та убиства“, казао је Дачић. (Блиц)

Април 2010: Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је пре неколико дана да постоји одређени помак у предкривичном поступку за убиство Ћурувије и да је обезбеђен велики број доказа, али да то још није довољно за покретање истраге. (РТС)

Април 2010: На прослави дана хеликоптерске јединице МУП-а Србије, Вељовић је рекао да је у истрази закључено да Дада Вујасиновић највероватније није извршила самоубиство, већ да се ради о убиству и да полиција поступа по том захтеву Тужилаштва.
Према његовим речима, тај случај, али и случајеви убиства осталих новинара, приоритет су у раду полиције.
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић подсетио је да је након ступања на дужност разговарао са претходним министром Драганом Јочићем, који га је обавестио да је полиција завршила истрагу о свим случајевима убиства новинара и да је Тужилаштво на потезу. (РТС)

Април 2010:
Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић: "Било би неозбиљно да лицитирам са роком у којем ће истрага бити покренута, али можете бити уверени да ће то бити учињено оног момента када идентитет починилаца буде откривен". (РТВ)

Мај 2010:
Искази ухапшених припадника земунског клана Сретка Калинића и Милоша Симовића могу да допринесу расветљавању политичке позадине убиства премијера Зорана Ђинђића, као и убиства Славка Ћурувије, потврдио је за „Блиц“ Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал и високу корупцију. (Блиц)

Мај 2010: Снежана Маловић: - Сигурна сам да ће правосудни органи, а нарочито тужилаштво утврдити истину и да ће сви они који су учествовали у убиству премијера Зорана Ђинђића и Славка Ћурувије давањем налога и помагањем, ма ко они били, бити адекватно кажњени. Ти поступци треба да се воде пред судом, а не у медијима јер то не доприноси њиховом расветљавању - каже министарка Маловић. (Блиц)

Мај 2010: Министар полиције Ивица Дачић поручио да ће МУП испитати све нове податке о убиству Славка Ћурувије. "Није нам ништа ново послато. Наравно да ћемо учинити све да проверимо све нове податке. То је моја посебна обавеза, да неко не би рекао како штитим некога из Милошевићевог времена" - категоричан је Дачић. (Курир)

Јуни 2010: Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће исказ Ненада Илића, у којем се наводи да су припадници "земунског клана" учествовали у убиству власника Дневног телеграфа и Европљанина Славка Ћурувије, доставити Специјалном тужилаштву Србије. (Радио 021)

Август 2010:
Маловић је додала да је "уверена... да ће српски органи гоњења такође скинути вео тајне са убистава Славка Ћурувије и Милана Пантића" и нагласила да "ова држава више не сме да допусти да новинари због јавно израженог критичког става према негативним друштвеним појавама буду мета криминалних кругова". (РТВ)

Јануар 2011: Ивица Дачић: "Предмет о убиству Славка Ћурувије је одавно у Тужилаштву. То је послато пре него што сам постао министар полиције. Полиција ће урадити све оно што од ње и у наредном периоду буде захтевало надлежно републичко Тужилаштво. То је, уосталом, и наша обавеза". (Вечерње новости)

Јануар 2011: Душан Михајловић: "Изјавио сам да је убиство полицијски решено, јер је једини сведок убиства рекао да може да препозна убицу, па је са 85 одсто сигурности препознао Луку Пејовића. Проблем је што је Пејовић мртав, а сведок га је препознао на фотографијама у полицији". (Вечерње новости)

Април 2011:
Загорка Доловац: Убиство новинара Славка Ћурувије неће остати нерешено и тужилаштво ће настојати да починиоце овог гнусног злочина изведе пред лице правде... Истрага ће бити покренута оног момента када идентитет починилаца буде откривен. Ово је један од неколико предмета који су наслеђени из прошлости и који представља велики терет не само за органе који по њему поступају већ и за читаво друштво - оценила је Доловац. Она је и поред тога што, како каже, у овој фази поступка не може да говори о детаљима, подсетила да су Ћурувију уочи убиства интензивно пратили оперативци тадашњег ДБ и да постоје индиције да је за тај злочин одговорна тајна служба. (Данас)

Април 2011: Снежана Маловић: … Формирана су судска већа која ће радити само на „старим предметима”, и сигурна сам да ће се утврдити евентуално постојање кривичне одговорности Мире Марковић у убиству Славка Ћурувије… (Политика)

Мај 2011: Снежана Маловић: „Као министарка, учинићу све да до тога (спровођења истраге о политичкој позадини убиства премијера Зорана Ђинђића, као и убистава новинара Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије) дође. Са становишта Министарства правде, све ћемо учинити што је у нашој надлежности да ти предмети угледају судску процедуру“, казала је Маловићева на прослави Дана Управе за извршење кривичних санкција у ресторану „Препород“ у Забели. (Ало)

Јун 2011:
Борис Тадић: … Однос медија и политике је деликатан, а улога посленика у медијима је изузетно важна, јер имају посебну одговорност у креирању јавности. Без слободних медија нема демократије, нити перспективе Србије. Не можемо бити стабилно друштво док се не расветле убиства Даде Вујасиновић, Милана Пантића и Славка Ћурувије - нагласио је Тадић.

- Откривање тих убица је од највишег значаја за безбедност државе, јер док год постоји претња новинарима, немамо нормалне околности. Верујем да ћемо решити ова питања. (Вечерње новости)

Август 2011: Миљко Радисављевић: Убиство новинара Славка Ћурувије биће ускоро решено, а брзо ће бити окончан и преткривични поступак политичке позадине убиства премијера Србије Зорана Ђинђића – најавио је тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић у интервјуу за „Нови магазин„.
– Убиства новинара су срамота за Србију. Дада Вујасиновић и Милан Пантић су у другим тужилаштвима и верујем да ће колеге урадити све да она буду решена. Када је реч о Ћурувији, немам никакве дилеме, нити сумње да ћемо тај случај решити.

Април 2012:
Ивица Дачић: Дачић је рекао новинарима у Лесковцу да пре четири године није обећао да ће наћи убице Даде Вујасиновић, Милана Пантића и Славка Ћурувије, већ да би му било "задовољство да се и та питања разреше". "За време мог мандата готово да нема убиства које је неразјашњено. Шта је било у време мандата других то нека одговарају они који су били министри", казао је Дачић.
Министар је подсетио да је у случају Даде Вујасиновић истрага обновљена и да је било неких нових детаља око убиства Пантића.
- Али, нажалост, то није резултирало неким поузданим подацима који би наводили на име убице. Та питања нису више у полицији. Она су дуги низ година у Тужилаштву, тако да не могу да говорим у њихово име. Драго ми је да се у моје време тако нешто није десило. Напротив, у моје време, новинари имају заштиту, па чак и полицијску пратњу, рекао је Дачић. (Блиц)


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси