Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Асанж да буде пуштен на слободу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 01. 2021.

Извор: УНС

УНС: Асанж да буде пуштен на слободу

Удружење новинара Србије (УНС) поздравља одлуку лондонског суда да оснивача Викиликса Џулијана Асанжа не изручи Сједињеним Америчким Државама али је забринуто што је суд нашао да је Асанж прекршио закон и да за њега не важи заштита слободе говора коју имају новинари као и да није спорно што га је америчка влада прислушкивала. Ово је опасан преседан за слободу штампе.

УНС тражи да Асанж буде пуштен на слободу до окончања поступка по жалби и подсећа да су Асанж и његове колеге из Викиликса дали историјски допринос праву грађана широм света да сазнају чињенице које су власти од њих криле, а посебно доказе о ратним злочинима које су починиле најмоћније државе на свету. Државе имају право да штите своје тајне, али Асанж је на делу доказао зашто новинари не смеју да им у томе помажу.

УНС је Асанжу 2011. године, поводом Међународног дана слободе медија, доделио награду „Зора“ за слободу медија. Асанж је први странац ком је наше удружење, једно од најстаријих новинарских удружења на свету, основано 1881. године, доделило награду.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

05.01.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 15:17

Предлог за Нобелову награду

Ирска активисткиња и добитница Нобелове награде за мир 1976. године Мејрид Кориган Мегвајер номиновала је оснивача Викиликса Џулијана Асанжа и узбуњиваче Едварда Сноудена и Челзи Менинг за Нобелову награду за мир 2021. године, наводи Ајриш тајмс. „Свако од њих је показао храброст много пута. Откривајући незаконите радње власти које су проузроковале милионе смртних случајева ставили су своју слободу и животе на коцку. Њихово самопожртвовање и несебичност представљају изванредну демонстрацију величанствености људског духа“, истакла је суоснивачица организације "Peace People" у писму Комитету за доделу Нобелове награде.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси