Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Непријављивање за догађај не може бити разлог за забрану, очекујемо изјашњење Мировића и Пастора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 01. 2021.

Извор: УНС

УНС: Непријављивање за догађај не може бити разлог за забрану, очекујемо изјашњење Мировића и Пастора

Телевизија Н1 јуче је известила да је њеној екипи било забрањено да уђе у порту цркве Светог Богојављења Господњег у Србобрану у којој је служен парастос поводом обележавања 79 година од Рације у Бачкој када су мађарски фашисти убили око 4.500 Срба, Јевреја и Рома. Извештавање су им, објавио је Н1, ускратили свештеници, али из Епархије бачке су навели да та телевизија није била акредитована за догађај.

Покрајинска влада је у понедељак, 4. јануара на свом сајту најавила обележавање 79. годишњице Рације у Бачкој, уз информацију да ће догађају присуствовати председник те владе Игор Мировић и позив редакцијама да се пријаве за извештавање. УНС-у је у Покрајинској влади речено да се Н1 није пријавио, док су остали извештачи који су пратили догађај били акредитовани.

На питање зашто екипа телевизије Н1 није могла да извештава са догађаја у Србобрану и да ли би им то било омогућено да су се претходно пријавили, УНС-у су у Покрајинској влади рекли да немају коментар.

Законом о јавном информисању је, подсетимо, забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству.

Удружење новинара Србије (УНС) позива председника Покрајинске владе Игора Мировића и председника Скупштине Војводине Иштвана Пастора да се изјасне о забрани екипи телевизије Н1 да уђе на обележавање годишњице Рације, нарочито с обзиром на чињеницу да је Покрајинска влада позвала новинаре на овај догађај.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси