Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује увреде и претње спортским новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 06. 2012.

УНС осуђује увреде и претње спортским новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује најновије претње новинарима спортских редакција Блица и Информера, које су им упутили Предраг Даниловић, Милија Бабовић и Владимир Јовановић.

Даниловић, председник КК Партизан, незадовољан текстом објављеним у Блицу у коме се наводи да се повлачи из овог клуба, грубо је извређао новинара Игора Велимировића, и запретио му да је „ово најмање што ће му се десити“.

Бизнисмен Милија Бабовић је, такође незадовољан писањем Информера о томе да ће он бити нови члан, а можда и будући председник УО ФК Партизан, извређао новинара Владимира Томковића, а поставио му је и питање  „како смете да будете тако дрски“.

Владимир Јовановић, тренер КК Партизан,  је новинарку Информера Марију Стефановић покушао да истера из просторија у којима је она обављала свој посао узимајући изјаве од играча након утакмице, и оптужио је да „узима паре од Звезде“, као и да „поздрави уредника и директора“.

УНС упозорава спортске функционере  да је законом забрањено спречавање новинара да обављају свој посао, као и сваки вид притиска, а да је за претње новинарима запрећена казна од једне до осам година затвора.

УНС захтева од надлежних државних органа да реагују у складу са законом, не спорећи право никоме да, уколико сматра да је оштећен писањем, своје интересе заштити пред Саветом за штампу или надлежним судом.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

20.06.

2012.

anonymous Божо Бјелак [нерегистровани] у 11:52

Мекше УНС мекше

Када кажете "УНС осуђује увреде и претње спортским новинарима", шта подрзумијевате под УНС, да ли све нас чланове или руководство или некога појединачно. Друго, када кажем мало мекше , знам да је понашање неких квази новинара жалосно. Има и медија (један је карактеристичан, немам храбрости ради личне и породичне безбједности да га прозовем) који најаве да ће у следећем или неком броју писати о Јанку, Марку, Перу, углавном неком богаташу. Онда имају истериваче новца. Позоу тог прозваног, затраже поприличну суму да неби о њему писали. Има новинара који су чисти навијачи. На првенству Европе у фудбалу тзв. коментатор РТВ Београд, чији сам и ја власник, како каже Тијанић, жалосни и недошколовани Александар Стојановић, отворено навија за Хрвате, затим у утакмици Русија- Пољска за Пољаке, што је недопустиво. У току преноса, више износи траћева о фудбалерима, а мање прати игру на терену, и тсл. Свакако, неке силнике би требало критиковати и заштитити, опет неке (селективно) новинаре. Напр. Кртинић је почео да пише о крађи станова, а онда му је одузето право да о томе пише. Новинар из "Блица" ми је шапнуо да му је уредник забранио да пише о тој крађи . Да ли ће УНС једнога дана о том проблему заузети став и заштитити новинаре који буду писали ко је покрао станове.

Одговори
уто

19.06.

2012.

kako god [нерегистровани] у 20:01

sramota

Koja doza licemerja vlada medju novinarima to nije istina ! Vi mozete da pisete sta god vam se prohte a cim vama neko nesto kaze odmah podvijate rep i bezite u misiju rupu, tamo se zalite na svoja prava, a znate da zbog slucaja Curuvija drzava ce stati na vasu stranu jer svim silama pokusava da se opere od Milosevicevih grehova. Imate preveliku slobodu i neko treba da vam stane na put. Govorite da pisete objektivno a kad vam neko da veliku svotu para spremniste i po Bogu da pljunete. Vlada Jovanovic je gospodin, veci nego sto cete Vi ikad biti, covek koji je i na utakmici vise-manje smiren, ako ste njega izbacili iz takta onda ste stvarno zlo koje treba zaustaviti. Sto se tice Danilovica, da meni neko pomene dete u nekim drugorazredni novinama na bilo koji nacin, taj bi se radovao da zavrsi samo sa verbalnim pretnjama. Kada ste uspeli da ovu jadnu drzavu ubedite da navije koji su pevali navijacku pesmu posaljete u zatvor, mesto da izvestavate i istrazujete to sto svake godine u Srbiji "nestane" kolicina novca koje predstavlja budzet neke omanje zemlje. Sramoto Srbije !!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси