Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Агенција за спречавање корупције се меша у изборе у Удружењу новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 05. 2021.

Извор: УНС

УНС: Агенција за спречавање корупције се меша у изборе у Удружењу новинара

Државна Агенција за спречавање корупције и њен директор Драган Сикимић умешали су се у изборе у Удружењу новинара Србије пресуђујући ко може да буде кандидат за председника Удружења и тумачећи Статут УНС-а на начин који одговара државном функционеру и бившем члану одбора те агенције Живојину Ракочевићу.

Кандидациона комисија УНС-а, једина меродавна да одлучује о томе, одбацила је кандидатуру Ракочевића за председника Удружења да би спречила утицај државе на Удружење будући да се Ракочевић налази на јавној функцији, што је у свом мишљењу потврдила и Агенција за спречавање корупције. То је и једина неспорна чињеница у мишљењу Агенције, јер за све остало Агенција се у овом случају не пита. 

Други је проблем што Агенција, излазећи из својих надлежности, чини услугу свом бившем функционеру и издаје му потврду да са становишта јавне функције може да буде биран за председника УНС-а и да му Статут УНС-а у томе није препрека. 

УНС упозорава Агенцију за спречавање корупције да оваквим понашањем злоупотребљава свој положај да би остварила утицај на изборе у највећем новинарском удружењу у земљи. Разлика између статута јавног предузећа и статута удружења је огромна, а УНС није ЕПС нити било које друго јавно предузеће, подсећамо руководство Агенције.  

Циљ Статута УНС-а је да заштити независност Удружења од утицаја државе, њених функционера, службеника и запослених, па и од Агенције за спречавање корупције и сваког другог утицаја државе. Овај случај најбоље показује зашто је таква заштита потребна и шта је сврха неспојивости јавне функције са улогом председника УНС-а.

Живојин Ракочевић је јавни функционер, што признаје и Агенција, и као такав у односу зависности од државне власти. Државним функционерима и службеницима, били они републички, покрајински или локални, није место на челу УНС-a. 

Живојин Ракочевић је могао, поштујући Статут УНС-а, да поднесе оставку на државну функцију на којој се налази и отклони све препреке да буде биран на изборима за председника УНС-а. Он је, међутим, одбио да се одрекне државне функције.  

УНС такође упозорава Агенцију да се непримереним уплитањем у унутрашње ствари УНС-а ставила у ситуацију да се сама налази у сукобу интереса јер лобира за једног државног функционера, притом бившег функционера Агенције. Ова позиција Агенције је спорна и зато што је једини кандидат за председника који испуњава услове из Статута УНС-а, Владимир Радомировић, главни уредник Пиштаљке, медија који је Агенцију тужио суду за прикривање података о имовини министра Синише Малог. Суд је пресудио да је тадашња в.д. директор Агенције Верка Атанасковић крива за прикривање података, али она није кажњена јер је суд дозволио да процес застари. Верка Атанасковић је помоћник директора Агенције задужена за питања сукоба интереса.

Коментари (1)

Остави коментар
суб

22.05.

2021.

Zale [нерегистровани] у 21:00

Protivkandidat

Kakav državni službenik, kakva državna funkcija, kakvo mešanje Agencije... Kad je izabran u rukovodstvo UNS pre 4 godine, nije bio ni državni službenik, niti na javnoj funkciji, ali sada..., sada se obezobrazio, drznuo, sada je protivknadidat.
Eliminisali ste opasnog protivkandidata, to je suština. Sve ostalo su neosnovana opravdanja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси