Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Година од протеста и даље тражимо одговорне за нападе и полицајце који су тукли извештача Бете Жикицу Стевановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 07. 2021.

Извор: УНС

УНС: Година од протеста и даље тражимо одговорне за нападе и полицајце који су тукли извештача Бете Жикицу Стевановића

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа да је сутра годину дана од пребијања новинара Бете Жикице Стевановића који је извештавао са протеста када су га, упркос томе што је држао новинарску картицу у рукама и понављао да је новинар, полицајци немилосрдно тукли палицама по глави и телу због чега је лекарски збринут.

Стевановић је прву изјаву полицији дао у Ургентном центру, затим је заједно са представницима УНС-а изјаве у полицији давао у два наврата, потом и у тужилаштву. Поступак је покренуло Прво основно јавно тужилаштво које је, према последњим информацијама које је УНС објавио 30. септембра прошле године од Сектора за унутрашњу контролу МУП-а тражило да утврди идентитет полицајаца.

- Нисам очекивао ни 8. јула да ће то бити решено, као што данас и није. Не знамо ко је тукао мене и остале грађане тих вечери. Брзина којом тужилаштво и полиција не решавају овај случај је очекивана. У полицији постоји самозаштита и решавање овог и осталих случајева пребијања грађана урушило би наратив власти да је полиција поступала уздржано и само кад је морала, рекао је УНС-у извештач Бете Жикица Стевановић, који је најмлађи члан Управе УНС-а.

У евиденцији поступања јавних тужилаштва у вези са нападима на новинаре на прошлогодишњим протестима, уз Стевановића налазе се и сниматељ Бете Лука Пређа, ког је полицајац ударио палицом, затим фоторепортери Бете Mилош Мишков и Светлана Дојчиновић, који су погођени чврстим предметима у главу и руку, сниматељ Курир ТВ Миша Батањац, који је ударен шипком у врат, сниматељ Ал Џазире Тарек Ани, ком је у насртају демонстраната уништена камера, фоторепортер ТВ Нова С и емисије “Вече са Иваном Ивановићем” Урош Арсић ком је бачена каменица поломила нос, Милица Божиновић, новинарка Нове С.

Према подацима којима УНС располаже идентификован је један нападач на дописничку екипу РТС-а из Новог Сада, новинара Милана Срдића и сниматеља Лазара Вукадиновића, који је задобио повреду руке. Поступак је, као и претходни, у току и налази се у евиденцији тужилаштва.

Како је УНС раније писао за напад на новинара Nova.rs Војислава Милованчевића  споразумом тужилаштва и осумњиченог, који је прихватио Први основни суд у Београду, осуђен је Г.Б. на на годину дана кућног затвора.

УНС подсећа да је колеги Милованчевићу из непосредне близине, ударцем, разбијена глава 9. јула док је извештавао са протеста.

Директор полиције Владимир Ребић саопштио је пре годину дана, 12. јула, да је међу 42 ухапшене особе због вандализма и нереда на протестима и нападач на новинара Н1 Петра Гајића, који је извештавао испред Народне скупштине.

Према евиденцији УНС-а од 7. до 11. јула прошле године нападнуто је и ометано у раду 28 новинара, сниматеља и фоторепортера који су извештавали са протеста у Београду, Нишу и Новом Саду. Шест повређених колегиница и колега затражило је лекарску помоћ. Највећи број случајева, иако је побројан у саопштењима УНС-а тих дана, односно евидентиран од других новинарских и медијских организација, остао је званично непријављен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси