Насловна  |  Саопштења  |  УНС, Коалиција за слободу медија и АНЕМ: У Радној групи за израду медијског закона и организације које крше право на слободу удруживања новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 07. 2021.

Извор: УНС

УНС, Коалиција за слободу медија и АНЕМ: У Радној групи за израду медијског закона и организације које крше право на слободу удруживања новинара

Удружење новинара Србије, Коалиција за слободу медија и АНЕМ скрећу пажњу јавности да су одлуком министарке културе и информисања Маје Гојковић у састав Радне групе за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима ушли и представници организација које су најбројније у комисијама за расподелу буџетског новца, поготово на локалном нивоу власти, али нису препознате у заштити новинарских и медијских права и слобода.

УНС, Коалиција за слободу медија и АНЕМ подсећају да у образложењу одлуке министарке Гојковић пише да су позиви за достављање предлога за чланове Радне групе упућени „организацијама цивилног друштва за које се сматра да могу допринети изради Нацрта закона“. Ближи критеријуми које те организације треба да испуне нису наведени, као ни коме је све позив достављен. Нисмо сазнали ни ко евентуално није ушао у састав Радне групе, а доставио је предлог за свог представника. Знамо да су у састав Радне групе изабрана 34 представника како у одлуци пише „државних органа, институција, новинарских и медијских удружења“.

Једини критеријум за избор у Радну групу за израду нацрта медијског закона, према позиву Министарства културе и информисања, био је да представник организације буде правник по струци с обзиром на то да се ради на нормативним пословима. Из одлуке министарке јасно се види да тај услов само Министарство није поштовало и да су у Радну групу за израду нацрта медијског закона изабране и особе који нису правници.  

УНС, Коалиција за слободу медија и АНЕМ подсећају да је УНС писао у марту, после састанка министарке Гојковић са представницима, како је тада званично саопштено „новинских удружења Проунс, Комнет, Друштво новинара Србије, Асоцијација радио телевизија Србије, Друштва новинара Војводине и Удружења медија и медијских радника“, да поједине организације под тим називом не постоје, немају контакт податке, активне веб сајтове, да не могу да кажу колико чланова имају односно које организације улазе у састав удружења, као и да се исти људи као функционери у једним организацијама, појављују и у другим. 

На састанку са представницима како је наведено „новинских удружења“ министарка Гојковић тада је рекла да ће размотрити начин да и они у наредном периоду буду заступљени на адекватан начин и први корак у том правцу свакако је одлука министарке Гојковић од 30. јуна да ове организације, уз удружење „Нова мрежа Србије“, укључи у писање медијског закона.

Из искуства УНС-а, уочи изборне скупштине, када је дошло до масовног колективног учлањивања из организације ПРОУНС (Професионално удружење новинара Србије) у УНС јасно је да је то била одлука медијских власника и менаџмента којом је злоупотребљено право новинара на слободу организовања и удруживања.

                                                    Београд, Нови Сад, Крагујевац, 8. јула 2021. године

Удружење новинара Србије (УНС)
Коалиција за слободу медија (Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија НУНС, НДНВ, ПУ Локал Прес и Славко Ћурувија Фондација)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси