Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тужбе са високим новчаним захтевом „Миленијум тима“ притисак на медије

19. 07. 2021.

Аутор: УНС

УНС: Тужбе са високим новчаним захтевом „Миленијум тима“ притисак на медије

Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због праксе коју наставља да примењује фирма „Миленијум тим“ која високим тужбеним захтевима од по 100.000 евра на име накнаде материјалне штете за повреду угледа тужи медије, а најновији пример је тужба коју су прошле недеље примили издавач НИБРС д.о.о. и одговорни уредник Дејан Златановић за портал „Србин.инфо“.

Тиме се број тужених медија, према сазнањима УНС-а, повећао на седам. Међу туженима су медији Јунајтед групе: Данас, Н1, Њузмакс Адриа, портал нова.рс, али и локални медији Југпрес из Лесковца и Инфоврањске из Врања.

Број тужби је већи од броја тужених медија. За сада Југпрес има две тужбе, рекла је УНС-у главна уредница овог портала Љиљана Стојановић којима „Миленијум тим“ потражује 200.000 евра због два извештаја са конференције за штампу Народне странке. Додала је да ће овог петка, када буде дошла на састанак Сталне радне групе за безбедност новинара чији је члан, преузети нове тужбе.

„Адвокат каже да није до сада чуо да тужба не може да се подигне у Лесковцу, већ да мора у Београду. Колико сам разумела нове тужбе су за исто, али за душевну бол директора. Дилема је колико ће бити нових тужби. Очекујем да следеће буду тужбе радника за душевну бол“, рекла је УНС-у Стојановић.

Уредник портала Инфоврањске Саша Стојковић рекао је УНС-у да је његов медиј тужен од „Миленијум тима“, али и посебном тужбом од власника те фирме. „Миленијум тим“ потражује 100.000 евра на име материјалне штете за повреду угледа, каже Стојковић, а власници другом тужбом траже два милиона динара.

Друштво за инжењеринг, производњу и услуге „Миленијум тим“ д.о.о. Београд тужбом коју је примио медиј „Србин.инфо“, а у коју је УНС имао увид, тражи да суд утврди повреду права на углед, досуди накнаду материјалне штете од 100.000 евра, обавеже туженог да уклони четири текста из маја ове године у којима су и изјаве функционера Народне странке, забрани поновно објављивање конкретних цитата у којима се, између осталог, „Миленијум тим“ доводи у везу са СНС-ом, те такву пресуду тај медиј објави.

УНС се придружује оцени „Локал преса“, чији адвокати заступају Југпрес, да се ради о SLAPP тужбама, чија је сврха финансијско исцрпљивање, поготово, сматра УНС, локалних медија, како би били онемогућени да информишу грађане о свим питањима од јавног значаја. Плаћање таксе за одговор на тужбу са високим одштетним захтевом само за себе је велики притисак на слободу медија, а посебно на мале редакције у локалним срединама.