Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Осећај да нису безбедни угрожава рад новинара Жиг инфа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 09. 2021.

Извор: УНС

УНС: Осећај да нису безбедни угрожава рад новинара Жиг инфа

Удружење новинара Србије (УНС) је забринуто због околности у којима раде новинари Жиг инфа, који извештавају о раду локалних органа власти и дешавањима у београдској општини Гроцка, поготово јер отворено страхују за своју безбедност након недавних објава о броју и ангажованим саветницима од стране локалне власти.

Из разговора са уредником Жељком Маторчевићем и сарадником Миланом Јовановићем из Жиг инфа УНС је сазнао да обојица страхују за своју безбедност, поготово јер се 9. октобра навршава три године од пребијања Маторчевића за које нико није одговарао, као и да одговорни за паљење Јовановићеве куће нису правоснажно осуђени.

Маторчевић и Јовановић сматрају да се ствара атмосфера у којој би неко могао да их нападне јер их локална власт означава као редакцију која се служи „лажима“, којој „све добре ствари које уради општина Гроцка сметају“, као и да покушавају да „укаљају углед председника и саме општине“.

„Када долази овакво таргетирање шта значи некоме да ме опет пребије. Ко гарантује да неко неће опет да учини исто. Бојим се.“, рекао је Маторчевић УНС-у.

УНС позива носиоце власти у Гроцкој да се служе саморегулаторним и законским механизмима, да упуте деманти, обрате се Савету за штампу и у крајњој линији суду уколико сматрају да су неистине о њиховом раду објављене у медијима.

УНС упозорава да власт у овој београдској општини не може а да не буде свесна тешких последица које су због свог рада претрпели новинари Жиг инфа и да ни на који начин не треба да увредљивим квалификацијама подстичу могућност да било ко угрози безбедност новинара ове локалне редакције. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси