Насловна  |  Саопштења  |  Спорна одлука Савета радиодифузне агенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 05. 2006.

Спорна одлука Савета радиодифузне агенције

Независно удружење новинара Србије (НУНС), Удружење новинара Србије (УНС), ГС Медија Независност и Независно друштво новинара Србије (НДНВ) протестују против најава из Републичке радиодифузне агенције да ће ТВ БК бити онемогућено да емитује преко сателита и оцењују овај поступак као још један вид притиска на ову телевизију.

С обзиром да емитовање сателитског и кабловског програма у целој Србији још увек није усаглашено са законом, овај поступак био би само нови доказ селективности и арбитрарности надлежних државних органа, пре свега Савета Радиодифузне агенције, у примени Закона о радиодифузији и Закона о телекомуникацијама.

Спречавање ТВ БК да емитује програм преко сателита, као и у случају привременог онемогућавања за земаљско емитовање и емитовање на кабловској мрежи, заснива се на истој, у најмању руку, спорној одлуци Савета Републичке радиодифузне агенције која садржи довољно елемената злоупотребе положаја да би даље дисквалификовала сваки углед овог тела у увођењу реда у област радиодифузије у Србији.

НУНС, УНС, ГС Медија Независност и НДНВ позивају Парламент и Владу Србије да престану са расправама иза затворених врата и у духу демократских принципа предузму одређене мере и отворе парламентарну расправу о даљој одрживости одлука актуелног састава Савета РРА.

У супротном, игнорисањем упозорења најутицајнијих медијских удружења која су у случају начина доношења одлуке о расподели националних телевизијских фреквенција и привременог одузимања дозволе ТВ БК подржале и Међународна федерација новинара (ИФЈ) и Медијска организација уредника, директора и водећих новинара Југоисточне Европе (СЕЕМО), одговорност за наношење непоправљиве штете даљем развоју радиодифузије Србије сносиће, не само Савет, већ и носиоци извршне и законодавне власти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси