Насловна  |  Саопштења  |  УНС против обрачуна са медијима

26. 04. 2006.

УНС против обрачуна са медијима

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије оштро се противе одлуци Савета Републичке радиодифузне агенције којом се на 30 дана БК ТВ одузима дозвола за емитовање програма.

УНС и СНС осуђују изрицање ове казнене мере у посебно осетљивом моменту тек додељених и закаснело образложених одлука о додели националних ТВ фреквенција, које представљају јавно добро.

УНС и СНС сматрају да је неприхватљиво одузимање дозволе на основу образложења да је БК ТВ кршила прописе о радиодифузији вршећи медијски притисак на Савет у протеклих неколико дана, при чему се наводи да, у овом случају, БК ТВ нема право жалбе.

УНС и СНС подржавају право сваког медија, па тако и БК ТВ, и на медијску одбрану, која подразумева промену устаљене програмске шеме.

УНС и СНС, такође, сматрају да данашње искључивање свих репетитора и на тај начин онемогућавање емитовања програма ове телевизије, која има право да уложи жалбу на одлуку Савета РРА о додељивању националних фреквенција, представља меру ућуткивања, праксу која би требало да је далеко иза нас.

УНС и СНС сматрају да одлука Савета РРА о прекиду емитовања програма, као мере која највише погађа неки медиј, представља несналажење чланова Савета и примену силе према запосленима на БК ТВ, који имају права да траже да се преиспитају разлози за додељивање националних фреквенција.

УНС и СНС осуђују потезе који почињу да личе на разрачунавање припадника Савета РРА и њеног председника Ненада Цекића са медијском кућом која представља једну од најгледанијих телевизија, и са правом очекују да ово независно регулаторно тело преиспита одлуку о спречавању рада БК ТВ.