Насловна  |  Саопштења  |  Интервју са Улемеком у "Гласу јавности" и "Куриру" злоупотреба слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 09. 2007.

Интервју са Улемеком у "Гласу јавности" и "Куриру" злоупотреба слободе медија

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава уредништво дневних листова „Глас јавности“ и „Курир“ да су објављивањем интервјуа са Милорадом Улемеком, осуђеним за убиство премијера Зорана Ђинђића, у којем се не износе никакве нове чињенице нити истраживачки подаци, а уместо тога читаоцима нуди својеврсна самопромоција и анализа друштвених институција и прилика од стране осуђеног, крши Кодекс новинара Србије.

УНС сматра да се оваквим уређивачким приступом доприноси релативизовању кривице и пресуде за најтеже злочине, шири јефтин сензационализам, а не нуде информације које би допринеле сазнавању нечег новог што је од интереса за јавност.

УНС подсећа да медији неодговорним и непажљивим приступом осетљивим темема, посебно злочинима, вређају достојанство жртве тих кривичних дела и неоправдано узнемиравају њихове породице и јавност.

УНС не доводи у питање интерес било које редакције да истражује позадину тешких кривичних дела па и пресуда о њима. Међутим, уколико се објављују садржаји који за последицу имају релативизовање кривице осуђених за најтежа кривична дела, реч је о злоупотреби слободе медија.

УНС очекује да ће уредништво „Гласа јавности“ и „Курира“, уколико настави да објављује интервју са оптуженим Милорадом Улемеком, поштовати професионалне стандарде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси