Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Стоп сензационалистичком извештавању о породичним трагедијама и самоубиствима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 01. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Стоп сензационалистичком извештавању о породичним трагедијама и самоубиствима

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује сензационализам, непримерене фотографије и објављивање информација о самоубиству које немају значај за јавно информисање и позива уреднике и новинаре да са таквим, као што је данашње извештавање најчитанијих онлајн медија о породичној трагедији и самоубиству младића у Београду, престану, јер је то драстично кршење Кодекса новинара Србије.

УНС позива уреднике и новинаре да се уздрже од непримереног извештавања о породичним трагедијама и самоубиствима јер се на тај начин не информише јавност, већ директно наноси шок, додатни бол и патња породицама.

Кодекс новинара Србије је изричит да је новинару забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу. Новинара Кодекс обавезује да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима пише као и достојанство жртве.

УНС истиче да новинари и уредници нарочито треба да избегавају спекулације о несрећама и трагедијама.

УНС обавештава јавност да жалбе на рад новинара због кршења Кодекса новинара Србије било ко може поднети судовима части новинарских удружења који поступају у случају да је новинар њихов члан, док жалбе на кршење Кодекса од стране медија оштећени могу да поднесу Савету за штампу. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси