Насловна  |  Саопштења  |  ДНКиМ: Општина Грачаница објавила приватну преписку новинара Ничића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 07. 2012.

ДНКиМ: Општина Грачаница објавила приватну преписку новинара Ничића

Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије осуђује објављивање приватне и професионалне преписке новинара Будимира Ничића од стране Општине Грачаница. На званичној интернет страници ове општине (www.opstina-gracanica.com)у целости је објављена преписка новинара Будимира Ничића, дописника Гласа Америке са Косова, са директором Регионалне корпорације за водоснабдевање Ђељошом Ватајем у којој је Ничић поставио питања од општег интереса за заједницу и добио одговоре од Ватаја.

Целокупна преписка из које је Ничић узео неке чињенице за свој ТВ прилог, у коме је истраживао ко је одговран за искључивање воде амбуланти у Чаглавици, објављена је на општинском сајту пре емитовања на Гласу Америке.

ДНКиМ пита: на који начин је градоначелник дошао у посед ове преписке? Шта је мотив њеног објављивајна?

Да ли се овим ставља до знања медијским професионалцима да се њихова преписка прати и контролише?

На основу ког права и закона је изнео нечију приватну преписку у јавност, и то преко званичног општинског сајта који би требало да буде јавно добро свих грађана?

Друштво новинара КИМ сматра да је овај поступак општине Грачаница и њеног руководства пре свега садржи елементе кривичног дела и позива јавног тужиоца да одмах реагује. Такође сматрамо да обајвљивање преписке новинара са својим саговорником, поред тога што задире у приватност новинара, представља притисак на слободу медија и на саме новинаре.

Друштво новинара Косова и Метохије је неколико пута упозоравало на притиске који долазе од стране новоформираних општина и апелује на њихова руководства да се према медијима и новинарима понашају професионално и према закону а не да се користе сплеткама, уценама и застрашивањем и да престану да се играју "великог брата", када су медији у питању.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

01.08.

2012.

anonymousDrinska [нерегистровани] у 13:23

Novinari pod pritiskom

Vec dugo traje pritisak na novinare,pogotovo ako pisu sa Ki M sa mesta kao sto je Gracanica,koja dozive ,prozive teske dane i jos uvek ceka ne samo slobodu medija,nego slobodu svekoliku u svim segmentima zivota...Pa cak i u ostalim delovima Srbije dugo traje neizdrzljivo stanje,narod umoran pogubljen,gladan bez posla...Narod je srpski ovaj poslednji rat odlucio da prekine i pored toga sto sad posmatran sa strane deluje skoro sasvim nemocan...U narodu ce se nasem desiti preokret,jednostavno ce se desiti a nova vlast ce morati da poslusa NAROD,da oslusne,sta to muci naseg coveka ili da shvati kako skoro nista ostalo nije sto je dobro za Srbiju...Samo dolazi i dan kad ce "ustati"mrtvi da opomenu zive i kako izrece nas sada vec blagopocivsi Patrijarh Pavle;"Cekam Vaskrsenje Mrtvih..."A govorio je sve same mudrosti...Samo kad bismo se stalno podsecali...Ipak dolazi Bolje Doba...Nijedno zlo nije vecito...Bili su i drugi ratovi,a bio je uvek nastavak zivota...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси