Насловна  |  Саопштења  |  УНС, Коалиција за слободу медија и АНЕМ: Министарство културе и информисања злоупотребило институцију независног медијског стручњака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 05. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС, Коалиција за слободу медија и АНЕМ: Министарство културе и информисања злоупотребило институцију независног медијског стручњака

Удружење новинара Србије (УНС), Коалиција за слободу медија и Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) сматрају да је Министарство културе и информисања на челу са министарком Мајом Гојковић наставило да урушава већ дубоко злоупотребљен систем пројектног суфинансирања медијских садржаја од јавног значаја одлуком да о буџетском новцу за републичке медијске конкурсе већину у комисијама обезбеди новинарским и медијским удружењима чија је главна сврха постојања расподела новца медијима блиским властима у локалним срединама.

Овог пута Министарство и министарка Гојковић одлучили су да оформе комисије тако да у њих уврсте један број наводно независних медијских стручњака, а који су иначе на предлог таквих удружења кандидовани или чланови комисија за расподелу новца за медијске садржаје управо у локалним срединама.

УНС, Коалиција и АНЕМ у јулу 2021. године скренули су пажњу јавности да је Министарство на челу са Мајом Гојковић у Радну групу за израду медијских закона решило да уврсти, како су навели, "новинска удружења ПРОУНС, Комнет, Друштво новинара Србије, Асоцијацију радио телевизија Србије, Друштво новинара Војводине и Удружење медија и медијских радника".

Тада смо јасно рекли да поједине организације под тим називом не постоје, немају контакт податке, активне веб сајтове, не могу да кажу колико чланова имају, односно које организације улазе у састав удружења, као и да се исти људи као функционери у једним, појављују и у другим организацијама.

УНС, Коалиција и АНЕМ сматрају да је Министарство оваквим поступцима близу да означи крај система пројектног суфинансирања медијских садржаја који је у Србији у доброј вери установљен 2014. године.

УНС, Коалиција и АНЕМ послаће данас Министарству културе и информисања захтев по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја у ком траже имена и професионалне биографије свих пристиглих кандидата за чланство у овогидишњим комисијама.

Анализом тих података бићемо у прилици да јавност упознамо ко су били кандидати, а ко је одлуком Министарства одабран да одлучује о буџетском новцу намењеном медијским садржајима од важности за јавност и грађане Србије.

Удружење новинара Србије (УНС)

Коалиција за слободу медија (Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација)

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Коментари (1)

Остави коментар
сре

25.05.

2022.

Posmatrač [нерегистровани] у 16:07

Šio mi ga Đura

Jedni bi da imaju monopol nad profesionalizma i istinom pa im ovi drugi smetaju.
Realno gledano između jednih i drugih jedina razlika je političko opredeljenje.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси