Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тужилаштво за високотехнолошки криминал да утврди ко је претио Филипу Родићу након текста у загребачком "Јутарњем листу"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 08. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Тужилаштво за високотехнолошки криминал да утврди ко је претио Филипу Родићу након текста у загребачком "Јутарњем листу"

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да Тужилаштво за високотехнолошки криминал Србије у сарадњи са одговарајућом институцијом у Хрватској утврди ко стоји иза претећих и увредљивих коментара и порука упућених новинару Филипу Родићу, преко друштвених мрежа, а након објаве текста у загребачком "Јутарњем листу", са тврдњом да је Родић на гроб певача Оливера Драгојевића поставио књигу Слободана Милошевића.

УНС подсећа да је у "Јутарњем листу" објављен текст са насловом "Скандалозно: Вучићев пропагандист на Оливеровом гробу оставио Милошевићеву књигу", у коме пише да је Родић током летовања у Хрватској посетио гроб Оливера Драгојевића, поводом годишњице његове смрти, и тамо оставио збирку говора Слободана Милошевића. Уз текст је објављена и фотографија за коју је написано да је објава са Фејсбук профила Родића.

Помоћник главног и одговорног уредника недељника "Печат" и колумниста "Вечерњих новости" УНС-у је рекао да је принтскрин монтиран тако што је фотографија са његове оригиналне објаве замењена сликама са гробља.

Ову објаву "Јутарњег листа" пренео је и о њој писао портал Нова.рс, који је касније објавио деманти Филипа Родића, а аутор текста овдашњег портала, према речима Родића, му се извинио.

УНС истиче да су међу стотинама коментара који су стигли на Фејсбук страницу "Јутарњег листа" и они којима се поручује Родићу: "други пут ћеш када дођеш у Далмацију прогутати властите зубе...", "мајка ти што пре наслонила књигу на ладну плочу...", "ово му је задња посета НДХ...".

УНС подсећа да су претње новинарима неприхватљиве и да аутори таквих садржаја морају да сносе одговорност, а да кодекс и медијски закони обавезују новинаре да поступају са дужном пажњом, посебно када се објављују медијски садржаји у којима се износе тврдње које садрже озбиљне провокације попут ове – да је новинар на гроб певача ставио књигу Слободана Милошевића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси