Насловна  |  Саопштења  |  Новинарска и медијска удружења: Испитати ко је у МУП-у сакрио доказе у “случају Драгојла Благојевића”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 10. 2022.

Извор: УНС

Новинарска и медијска удружења: Испитати ко је у МУП-у сакрио доказе у “случају Драгојла Благојевића”

Новинарска и медијска удружења захтевају од надлежних да утврде како је дошло и ко је одговоран за скривање кључног доказа у случају “претњи новинару Дрвотехнике Драгојлу Благојевићу”.

Новинарска и медијска удружења сматрају да је забрињавајуће објашњење Сектора за унутрашњу контролу МУП-а да је у питању техничка грешка и очекују од МУП-а да спроведе поступак унутрашње контроле у складу са законом и утврди ко је одговоран, што би допринело даљем међусобном поверењу, а и побољшању безбедности новинара.

Треће основно тужилаштво у Београду је 26. августа донело решење о одбачају кривичне пријаве због тога што је утврђено да у време када Благојевић тврди да је спорни позив догодио, није било остварених позива на наведени број фиксног телефона. Након инсистирања Сталне радне групе за безбедност новинара да је критичног тренутка било позива, као и немогућности оштећеног да сам добије информације о долазим позивима од Телекома, тужилаштво је директно од Телекома затражило листинг долазних позива. У званичном одговору Телекома потврђено је да је Драгојло Благојевић примио позив 12.7.2022. године у 23.45 часова.

На састанку Сталне радне групе за безбедност новинара, заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић предочио је члановима Групе извештај Сектора унутрашње контроле МУП-а који је урађен по налогу Трећег основног тужилаштва због сумње да је унутар полиције прикривен кључни доказ у случају претњи новинара  због чега је одбачена кривична пријава.

У извештају СУК-а се наводи да је обављен разговор са особом из МУП-а која је проследила тужилаштву извештај да није било остварених позива у критичном периоду, међутим не и са особом која је имала приступ и увид у базу Телекома из које су узети подаци. У извештају се наводи да критични позив није регистрован у надлежној служби МУП-а, да су разлози техничке природе и да ће се радити на њиховом отклањању.

Представник тужилаштва у Сталној радној групи је обавестио чланове и чланице да је формиран још један предмет ради расветљавања чињеница у вези са непоклапањем података из Телекома и надлежне службе МУП-а. Више тужилаштво у Београду је усвојило приговор оштећеног Благојевића, а решење је достављено и Трећем основном јавном тужилаштву у Београду, након чега ће  тужилаштво наставити поступање у циљу откривања починиоца.

Подсећамо 11. јула 2022. године уредник листа „Дрвотехника“, по изласку новог броја из штампе где је писао о малверзација челника “Србијашуме”, добио је телефонске претње у коме се истиче да ће “умрети брзо”. У пријави претњи Благојевић је истакао да сумња да му је претње упутио в.д. директора “Србијашуме”, који је блиско повезан са врхом СПС-а, а који му је сличне претње и раније упућивао.

Новинарска и медијска удружења сматрају да је полиција спровела површну истрагу и да је срамотно полицијско образложење у коме се каже да нису видели телефонски позив који се недвосмилено десио. Овим путем изражавамо бојазан да није само у питању био технички проблем, посебно имајући у виду да се из извештаја СУК-а не може видети да је извршен разговор са особом која је имала директан приступ бази, а такође забрињава и сведочење особе која је проследила податке да “није први пут да се оваква грешка догађа”. То представља озбиљан проблем и мора се ургентно утврдити шта се заиста догодило јер овакви поступци МУП-а само додатно угрожавају безбедност новинара и подривају тужилачку истрагу, а задатак МУП-а је да штити новинаре којима су упућене претње, а не да опструира процесуирање случаја.

Новинарска и медијска удружења захтевају да се саслушају сви који имају надлежност, од техничког нивоа, односно особа које имају приступ бази Телекома, преко одговорних особа одељења Кримиминалистичке оперативне аналитике и других надређених. Новинарска и медијска удружења сматрају да је неопходно прегледати архиву одбачаја који су се догодили на сличан начин како би се утврдило да ли је било сличних пропуста и у прошлости.

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ), Удружење новинара Србије (УНС), Коалиција за слободу медија (Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси