Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Гашење Јутјуб канала РТ Балкан je цензурa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

15. 11. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Гашење Јутјуб канала РТ Балкан je цензурa

Удружење новинара Србије (УНС) сматра гашење Јутјуб канала РТ Балкан на којима су, поред осталих, емисије "Релативизација", "Мојих пет минута", "Савети за возаче" цензуром јер су то емисије руског ТВ канала на којима нема садржаја који би по европским и америчким медијским стандардима били говор мржње и позив на насиље.

Главни уредник портала РТ Балкан рекао је УНС-у да је медијској кући РТ Балкан угашено седам Јутјуб канала, а да разлоге гашења никада нису добили.

"Јутјуб канали се гасе без било каквог образложења и било каквог упозорења. Речено нам је да је требало да уследе бар три упозорења пре укидања Јутјуб канала, али ниједно нисмо добили. Од надлежних, непознатих особа које нису са српског говорног подручја, добијамо одговоре да је процес у току. Који процес? Ко га води?",  додао је Врзић.

Удружење новинара Србије очекује да емисије РТ Балкан буду враћене на ову платформу. УНС истиче да су на платформама Икс, Инстаграм и Фејсбук ове емисије и даље доступне, односно, да нису цензурисане.

УНС сматра да санкције према Русији због рата у Украјини не би смеле да угрожавају слободу емитовања медијског садржаја који не представља говор мржње и позив на насиље.

УНС позива међународне организације које се боре за слободу медија, а посебно Међународну (ИФЈ)  и Европску федерацију новинара (ЕФЈ) да се успротиве овом виду ускраћивања слободе информисања и цензурисању садржаја руских медија на Јутјуб платформи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси