Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ протестују због малтретирања екипе Радио Гораждевца од стране Косовске полиције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 02. 2024.

УНС и ДНКиМ протестују због малтретирања екипе Радио Гораждевца од стране Косовске полиције

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије протестује због малтретирања екипе Радио Гораждевца од стране Косовске полиције, која им је приликом кретања на задатак претресала аутомобил.

Претрес се догодио данас у Гораждевцу приликом упада Специјалне полиције у зграду Привременог органа за Пећ.

Главни и одговорни уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић рекао је за УНС да му је пришао командир станице полиције за регион Пећ и рекао да морају да изврше претрес аута.

„Нису нашли ништа, наравно. Када су видели да у ауту нема ништа сумњиво рекли су нам да су морали да нас претресу јер смо им изгледали сумњиво. И поред тога што смо се легитимисали, опходили су се према нама врло дрско. Нечувен је поступак да полиција малтретира новинаре и покуша да заплени ауто са продукцијском опремом. У Гораждевцу постоји полицијска станица, полиција у Пећи такође зна да смо новинари, али и поред тога одлучили су да нам на тај начин демонстрирају неку врсту силе“, истиче Димитријевић.

Косовска полиција је након упада у зграду ПО општине Пећ упала и у просторије Радио Гораждевца, што је забележено камером. Редакција Радио Гораждевца упутиће жалбу полицијском инспекторату Косова.

УНС и ДНКиМ истичу да је ово недопустив начин опхођења према новинарима и захтевају од релевантних међународних институција да хитно реагују на овакве случајеве кршења права новинара на слободу кретања и извештавања.

УНС И ДНКиМ траже да престану притисци на новинаре српских редакција и да им се омогући безбедно и несметано обављање новинарског посла.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси