Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Министарство информисања да реагује на драстично умањивање средстава за медијске пројекте у локалним самоуправама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 03. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Министарство информисања да реагује на драстично умањивање средстава за медијске пројекте у локалним самоуправама

Удружење новинара Србије (УНС) указује да бројне локалне самоуправе драстично умањују буџете за суфинансирање медијских пројеката у односу на претходне године и тражи да ови конкурси буду поништени, а од Министарства информисања и телекомуникација (МИТ) да реагује на ову недопустиву праксу обесмишљавања Закона о јавном информисању и медијима.

УНС истиче да су бројне локалне самоуправе ове године и до десет пута умањиле износе за пројектно суфинансрање медијских пројеката, а новац који је претходних година буџетима био предвиђен за то, преусмериле на услуге по уговору или друге намене које немају везе са остваривањем јавног интереса у области јавног информисања.

УНС је овакву праксу забележио у великом броју општина и градова, међу којима су до сада најдрастичнија смањења у Сомбору, Апатину, Вршцу, Пожеги, Бајиној Башти, Бечеју, Бачкој Тополи, Шиду,  Панчеву, али и Смедереву, које је усвојило буџет 15. марта.

Одлуком о буџету Града Смедерева, за остваривање јавног интереса у области јавног информисања намењено је само три милиона динара, док је прошле године за медије издвојено седам пута више – 21 милион динара.

Град Сомбор ове године издвојио је два милиона динара за суфинансирање медијских пројеката, док је прошле године определио десетоструко више – 20 милиона динара.

Општина Апатин је прошле године за медијске пројекте издвојила 11.440.000 динара, док је ове године за ову намену опредељено 1.139.000 динара.

Град Панчево издвојио је прошле године 42 милиона динара за пројектно суфинансирање, а ове 10 пута мање – 4.2 милиона динара. Град Вршац је прошле године за суфинансирање медијских пројеката одвојио 22.2 милиона динара, а ове године свега 10 одсто од тога, 2.2 милиона динара.

И у Пожеги и Бајиној Башти је слична ситуација. Општина Пожега расписала је конкурс на 850 хиљада динара, а лане је за ову намену издвојено десет пута више новца. Општина Бајина Башта је на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката издвојила свега 800 хиљада динара, док је прошле године да ову намену определила 8 милиона динара.

Општина Бачка Топола је на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката издвојила 14 пута мањи износ новца него прошле године. Општина Бечеј је за медијске пројекте издвојила десет пута, а Општина Шид девет пута мањи износ од оног који је био додељен медијским пројектима на прошлогодишњем конкурсу.  

Ове године се конкурси за пројектно суфинансирање први пут спроводе по новом Закону о јавном информисању и медијима. По овом Закону, за суфинансирање медијских пројеката важан критеријум су одлуке Савета за штампу и Регулаторног тела за електоронске медије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси