Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Учешће новинара у кампањи за националне савете - кршење Кодекса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 10. 2014.

УНС: Учешће новинара у кампањи за националне савете - кршење Кодекса

Удружење новинара Србије (УНС) сматра недопустивим кандидовање новинара и уредника у кампањи за изборе за националне савете националних мањина уз истовремено обављање новинарског посла у својим редакцијама. УНС истиче да се на изборним листама за националне савете националних мањина налази велики број новинара, али и уредника мањинских редакција, чак и оних који раде на јавном сервису РТВ (Радио-телевизије Војводине).

УНС подсећа колеге да Кодекс новинара Србије јасно прописује да „активно заговарање у политичкој, изборној или медијској кампањи не може да се обавља истовремено с новинарским/уредничким послом“, као и да би „новинар требало да учини све да избегне ситуације које би могле да доведу до сукоба интереса, стварног или привидног, и које би могле да га наведу да компромитује свој углед или углед професије“.

УНС истиче да се новинари и медијски радници могу кандидовати за националне савете националних мањина, али да су у том случају дужни да замрзну свој новинарски статус.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси