Насловна  |  Саопштења  |  Локалне самоуправе при спровођењу конкурса за суфинансирање медијских пројеката да консултују РЕМ-а и Савет за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 02. 2015.

Локалне самоуправе при спровођењу конкурса за суфинансирање медијских пројеката да консултују РЕМ-а и Савет за штампу

Савет за штампу и Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, Локал прес и АНЕМ) захтевају од органа јавне власти да при спровођењу конкурса за остваривање јавног интереса у области јавног информисања поштују процедуре предвиђене Законом о јавном информисању и медијима, Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области информисања као и другим актима Министарства културе и информисања.

У документу Хронологија поступака у процесу спровођења конкурса, коју је преко Сталне конференције градова и општина Министарство културе и информисања проследило локалним органима власти, једна од тачака је и прибављање података од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и Савета за штампу, ради оцењивања предлога пројеката учесника конкурса.

На основу тих података комисије утврђују да ли су учеснику конкурса изречене мере  од стране државних органа,  регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана због кршења професионалних и етичких стандарда и да ли је  након изрицања казни или мера учесник конкурса предузео активности које гарантују да се сличан случај неће поновити.

Органи јавне власти који су до сада организовали конкурсе, у великом проценту нису тражили од регулаторних и саморегулаторних тела податке о поштовању етичких стандарда новинарства од стране учесника конкурса, због чега један од два критеријума за оцену пријава на конкурсе није узет у обзир.

Савет за штампу и Коалиција новинарских и медијских удружења инсистирају да се органи јавне власти придржавају процедуре за спровођење конкурса и тиме допринесу поштовању Закона и квалитетнијем остваривању јавног интереса у области јавног информисања.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

04.03.

2015.

anonymousjovana [нерегистровани] у 12:15

konkursne komisije

Zasto novinarska udruzenje ne regulisu ucesce svojih clanova u komisijama za dodelu sredstava lokanih samouprava za sufinansiranje medijskih projekata? Zasto pojedini clanovi traze naknadu od 30 hiljada pod velom transparentnosti. Da li to ostavlja sumnju u njihov rad, odnodno transparentnost, odnosno nepotkupljivost? Zasto i udruzenja i regulatorna tela ne porade malo vise na pojednostavljenju Pravilnika i procedure. Najlakse je optuzivati lokalne vlasti, a pri tom se ne pozabaviti vlasnicima medija koji su "spremni na svae"

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси