Насловна  |  Саопштења  |  Председник општине Нова Варош самовољно изменио одлуку Комисије за медијске пројекте

09. 04. 2015.

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) изражава јавни протест због одлуке председника општине Нова Варош да једнострано преиначи предлог Комисије која је вредновала пројекте у области јавног информисања на конкурсу ове локалне самоуправе.

Комисија чија су два члана – искусна новинара, именована на предлог Коалиције новинарских и медијских удружења (трећи члан иманован је из администрације локалне самоуправе), оценила је пројекте и предложила новчане износе за њихово суфинансирање.

Међутим, председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић значајно је кориговао предлоге комисије. Пауновић је износе преиначио на дајући за то прихватљиво објашњење, због чега његову одлуку сматрамо неоправданом и самовољном.

За разлику од Комисије која је сваки предложени новчани износ за одобрене пројекте образложила оценама пројектних циљева са становишта информисања локалне јавности, председник општине “је мишљења да сви предлози нису реални”, па их је мењао тако што је појединим пројектима значајно умањио предложена средства, док их је другима знатно повећао.

Тако је предлоге Комисије за два медијска пројекта смањио са 250.000, односно 150.000 на по 50.000 динара.

У образложењу смањења подршке за пројекте ова два медија, чија су седишта ван територије општине, председник се позвао на “досадашње искуство”. С друге стране, повећао је новчани износ за пројекат медијске куће са којом је, иако ни она није из Нове Вароши, “остварио добру сарадњу…”

Медијска коалиција подсећа да је Законом о јавном информисању и медијима прецизирано да оцењивање медијских пројеката на конкурсу врши стручна комисија састављена од представника независних медијских стручњака, коју решењем именује руководилац органа који је расписао конкурс.

Према Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, одлуку о расподели средстава са образложењем доноси руководилац органа који је расписао конкурс „на основу предлога комисије“.

Правилником је дефинисано и право руководиоца органа да уколико „уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона овог правилника и конкурса, или да садржи другу очигледну грешку, затражи писменим путем од комисије да исправи неправилности или грешке у одређеном року“.

Председник општине Нова Варош је ову одредбу протумачио тако што је себи дао за право, без консултације са члановима комисије, да преиспита „реалност“ њених предлога и измени их по свом нахођењу. На тај начин, обесмишљени су јавни конкурс и независност рада стручне комисије, док је одлука о суфинансирању јавног интереса враћена у личну надлежност појединца.

Коалиција новинарских и медијских удружења очекује да се овим поводом јавно огласи Министарство културе и информисања у чијој је надлежности надзор над спровођењем Закона о јавном информисању и медијима.