Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Olivera Radić – „Kosovometohijski glasovi“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

05. 07. 2021.

Autor: UNS

Olivera Radić – „Kosovometohijski glasovi“

Olivera Radić rečju i fotografijom pune dve decenije svedoči o događajima i stradanjima na Kosovu i Metohiji kao neko ko živi u Orahovcu sa porodicom, suprugom i četvoro dece, radeći kao profesor srpske gimnazije u Metohiji.

Knjigu „Kosovometohijski glasovi“ čine dve celine. Prva celina omeđena je rečima: događaji, stradanja, svedočenja, i u njoj su potresna kazivanja o stradanju srpskog naroda u Metohijskom Podrimlju, ali i na širem prostoru južne Metohije. O pojedinačnim i masovnim umorstvima, mučenjima, progonima, poniženjima, koja su se činila naočigled tzv. međunarodnih vojnih  i civilnih snaga.

Autorka svedoči i o svakodnevnom životu u getu, o smrtnim opasnostima koje donosi noć, pa otud i razlozima da se proslavi svako novo jutro.

Drugu celinu čine  56 razgovora sa ljudima različitih profesionalnih usmerenja i obrazovnih profila, objedinjenih brigom za srpski narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji.

 To što među intervjuisanim ličnostima najveći prostor pripada crkvenim velikodostojnicima, monasima i  sveštenim licima valja objasniti činjenicom da se život metohijskih Srba, taman kao u osmansko doba, uglavnom odvija pod okriljem Srpske pravoslavne crkve.

Tu su i razgovori s naučnicima i umetnicima, poznatim srpskim muzičarima, rediteljima, proznim piscima i pesnicima, humanitarnim radnicima i sportistima. Među intervjuisanima su i nobelovac Peter Handke, humanitarac Arno Gujon, košarkaš Darko Miličić.

Knjiga je ilustrovana fotografijama iz autorkine lične arhive.

Olivera Radić tekstove objavljuje u časopisima Hvosno, Soko, Sveti knez Lazar, Svetosavsko zvonce. Dopisnica je prištinskog Jedinstva, saradnica Radio Svetigore i Slovo ljubva, a njeni tekstovi mogu se pročitati i na najposećenijem pravoslavnom sajtu  Pravoslavie Ru iz Moskve.

Olivera Radić se bavi humanitarnim radom. Čuvar je tradicionalnog načina života. Borac da se opstane tamo gde je dom i ognjište.

Olivera Radić beleži reči i fotografiše, jer želi da zadrži sećanje, da sačuva svedočanstvo za svoju i tuđu decu – za budućnost“, napisano je u predgovoru u kom su imena prof. dr Mitre Reljić i dr Aleksandre Novakov.

Knjigu možete kupiti onlajn na http://www.knjizara.zavod.co.rs/kosovometohijski-glasovi

Izdavač: Zavod za udžbenike

Broj strana: 499

Pismo: ćirilica

ISBN 978-86-17-20380-9
COBISS.SR-ID 36284169

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi