Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Aleksandar Gajović – „Prvi srpski tajkun“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

12. 07. 2021.

Autor: B.B. Izvor: UNS

Aleksandar Gajović – „Prvi srpski tajkun“

„Prvi srpski tajkun“, priča za UNS Aleksandar Gajović, autor knjige, govori o vremenu koje su mnogi u Jugoslaviji (na)zvali „vunenim“, vremenu u kojem niko nije bio siguran da služba bezbednosti ili neki drugi organ neće zakucati na vaša vrata.

`„Prvi srpski tajkun“ je uzbudljiv politički triler koji se lako čita. Događaji u knjizi su istiniti ali su imena likova izmišljena. „Prvi srpski tajkun“ govori o periodu u SFRJ kojeg se mnogi sećaju  kao „dobra stara vremena“ ali je veliko pitanje za koga su ona bila dobra`, objašnjava Gajović.

U ovoj knjizi glavni junak je prvi srpski tajkun koji je u SFRJ osuđen za ekonomsko podrivanje zemlje, za šta je bila predviđena smrtna kazna. Na kraju je osuđen na 20 godina, a zbog narušenog zdravlja pušten posle četiri godine odslužene zatvorske kazne. 

Prema rečima Gajovića knjiga je svojevrsna posveta njegovom ocu koji je radio u obezbeđenju Tita, a nakon položenog pravosudnog ispita se zaposlio kao advokat. 

„Ovo je i dokaz netačnosti jednog nepisanog životnog pravila, a koje glasi: deca najčešće misle da pre njih očevi i majke nisu imali prošlost“, piše Gajović na prvim stranicama svoje knjige.

Gajović ukazuje da je knjiga višeslojna i da se može sagledati iz više uglova. Jedan od njih je, svakako, da se radi o svedočanstvu i pečatu jednog vremena, perioda sedamdesetih i osamdsetih godina prošlog veka u SFRJ. Perioda koji je prethodio kasnijem slomu države.

„Baveći se odnosom  advokata i okrivljenog, ovaj politički triler dobija i ljudsku dimenziju. Takođe, u okviru sudbina glavnih junaka može se sagledati odnos društva prema uspešnim ljudima u tadašnjim društveno- političkim okolnostima“, dodaje Gajović. 

Knjiga je napisana na osnovu dnevnika koji je vodio prvi srpski tajkun, a koji se nalazio u posedu Gajovićevog oca.   

„Prvi srpski tajkun“ je pisan po uzoru na romane Džona Grišama, koji se proslavio po pravosudnim trilerima.   

Aleksandar Gajović je novinar u penziji. Radio je u Politici ekspres, bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pop-rok, Sveta kompjutera. Bio je pomoćnik glavnog i odgovornog urednika RTV Politika. Kao autor, scenarista i voditelj radio na Trećem kanalu RTS-a, Prvom programu RTS-a, zatim i Yu-info kanalu. Bio je glavni i odgovorni urednik Ilustrovane politike. Nekadašnji je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Izdavač: Službeni glasnik 

Broj strana: 276

ISBN 978-86-17-20380-9

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

29.07.

2021.

Kolega [neregistrovani] u 17:09

DSV

Ta vremena, koje autor upitno naziva "dobrim" sasvim sigurno su bila dobra bez navodnika za većinu stanovnika Jugoslavije. Ali, nema sumnje da su bila još bolja za sve one koji su, nakon njihovog završetka, okrenuli ćurak, pa počeli da daju "svoj kritički sud". Većina su petokraku zamenili krstačama, a zakletvu Titu zamenili zakletvom Slobi, Koštunici, Vučiću... A što se tajkuna tiče, da je pravde na zemlji, trebalo bi ih i danas tretirati kao u SFRJ.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi