Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Nova knjiga Nikole Malovića „Dogodine na moru“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

03. 08. 2021.

Autor: D.B. Izvor: UNS

Nova knjiga Nikole Malovića „Dogodine na moru“

Dugogodišnji član Udruženja novinara Srbije Nikola Malović ima novu knjigu – „Dogodine na moru“, a izdavač je Catena mundi.

Kroz tri celine: Nepoznato more, More Srbije i Crne Gore i More Boke Kotorske u knjizi su objedinjeni, kako piše izdavač, najangažovaniji Malovićevi tekstovi.

„Uvijek se treba sjetiti scene iz Spilbergovog filma Šindlerova lista kada potiho noću, u baraci razgovaraju zatočene Jevrejke. Ustrašene su i zabrinute, ali samo jedna, za koju bi se danas reklo da je teoretičarka zavjere, stidljivo kazuje što je čula, a čula je da ih odvoze vozom i spaljuju tamo negdje. Pa je nastalo ruganje u mraku, ćuti tamo, mi Nijemcima trebamo, nisu ludi da nas ubiju kad smo im potrebni za rad!“

Deo teksta štampanog u knjizi „Dogodine na moru“ koji je izdvojio izdavač predstavljajući knjigu čitaocima. I, naredni:

„Količina intelektualnog kajmaka što decenijama napušta državu proporcionalna je količini loših đaka koji zauzimaju mjesta najboljih. I tu nije kraj nevoljama. U nedostatku intelektualnog krema, surutka misli o sebi da je puter.

 

Na malo prostora teško je dati mnogo savjeta, ali je jedan zlatan. Ne odlazimo. Tamo gdje je bolje, tamo je dvaput gore. Ako ne odemo mi, moraće vlast. Ako odemo – vlast će jahati do kraja naših života, i zapatiće političku dinastiju“.

Nikola Malović je kolumnista nedeljnika „Pečat“, ranije je to bio „Nedeljnik“, a tekstove objavljuje pod stalnim nazivom „Svetionik“.

„Programski format Svetionika jeste da bljeska s upravo bokokotorske nulte nadmorske. S jedine geografije na svijetu na kojoj naš narod i dalje živi uz more“, piše ispod svake kolumne.

Malović je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Za roman „Lutajući Bokelj“ dobio je nagrade „Borislav Pekić“, „Laza Kostić“, zatim „Majstorsko pismo“ (životno delo), „Lazar Komarčić“ i Oktobarsku nagradu grada Herceg Novog.

Autor je književne fotomonografije "Herceg-Novi: Grad sa 100.001 stepenicom", knjige dokumentarne proze „Bokeški berberin“, „Bog u Boci“. Priredio je i knjigu „Bokeški humor“.

Objavio je „Prugastoplave storije“, koje s romanom „Jedro nade“ čine jedinstveni dualni prozni sistem u savremenoj srpskoj književnosti. Za „Jedro nade“ dobio je nagrade: „Pero despota Stefana Lazarevića“, „Borisav Stanković“, „Pečat vremena“ i „Branko Ćopić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti.

Malović je i autor knjige „Galeb koji se smeje – roman za decu i odrasle“.

Univerzitetski profesor i književni kritičar Aleksandar Jerkov nedavno je u medijskoj anketi napisao da za buduću školsku lektiru nalazi mesto i Malovićevoj knjizi „Lutajući Bokelj“.

Nikola Malović vodi knjižaru So koja se nalazi na glavnom trgu u Herceg Novom, nekada poznatom Trgu soli.

Knjigu možete kupiti onlajn https://catenamundi.rs/shop/dogodine-na-moru-nikola-malovic/

Izdavač: Catena mundi

Broj strana: 228

Pismo: ćirilica

Povez: tvrdi

Format: A5 prošireni format

ISBN 978-86-6343-149-2

COBISS 34752521

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi