Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Nova knjiga Dejana Tomića - „Apoteoza Nj.V. kralju Petru I Karađorđeviću“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

23. 08. 2021.

Autor: S.D. Izvor: UNS

Nova knjiga Dejana Tomića - „Apoteoza Nj.V. kralju Petru I Karađorđeviću“

Član Udruženja novinara Srbije Dejan Tomić, povodom veka od smrti kralja oslobodioca objavio je knjigu „Apoteoza Nj.V. kralju Petru I Karađorđeviću“

U knjizi je sabran veliki broj umetničkih dela inspirisanih likom i delom kralja Petra.

Malo je poznato da su kralju Petru brojni, na samo srpski, već i slovenački, hrvatski, dalmatinski, francuski, ruski, pa i jedan albanski pesnik posvetili stihove, koje autor objavljuje u ovoj knjizi.

Slikari Uroš Predić, Vlaho Bukovac, Spiridon Špiro Bocarić, Mihailo Milovanović i drugi ovekovečili su uljima na platnu portret i događaje iz života Petra I.

U knjizi se nalaze i fotografije spomenika srpskog kralja, kako onih porušeni u toku i posle Drugog svetskog rata, tako i onih iz novijeg doba.

Knjiga na 370 strana predstavlja književni spomenik ovom vladaru, nazivanim „kraljem oslobodiocem“ i „legendarnim kraljem“.

Izdavači su Arhiv Vojvodine – Novi Sad, Književna zadruga Srpskog nacionalnog vijeća – Podgorica, Zadužbina Kralja Petra I – Oplenac  i „Prometej“ – Novi Sad.

Ovo je 29. knjiga Dejana Tomića.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi