Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Željko Marković - "Čekajući voz iz Vinkovaca"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

30. 08. 2021.

Autor: UNS Izvor: UNS

Željko Marković - "Čekajući voz iz Vinkovaca"

Novosadski novinar, književnik, publicista i član UNS-a Željko Marković objavio je knjigu reportaža "Čekajući voz iz Vinkovaca"

"U središtu ovih priča je sremski čovek i njegova unutrašnja drama u istorijskom vremenu, čiji sam bio medijum, savremenik i svedok. Rubrika je potrajala deset godina, ali Srem je oduvek, pa i sada, središte moje ideje i čvrstog uverenja da se na tom mikroprostoru mogu ostvariti univerzalni uvidi u čoveka i njegovu misteriju. U čoveka koji je u ovim pričama sremski, koliko i svetski", izjavio Marković za UNS, povodom izlaska njegove 22 knjige, od kojih većina pripadaju njegovoj reporterskoj kolekciji KONTINENT SREM.

Reportaže objavljene u knjizi nastajale su u periodu kada je na stranicama nedeljnog izdanja novosadskog Dnevnika objavljivao reporterski serijal Upotreba života (2004–2013).

 Urednik izdanja i pisac predgovora Vesna Bašić ističe da je Marković dokazao da nije život "tamo daleko", već ovde i sad, kao i da je svaki čovek jedan svet za sebe, koji zaslužuje i ima svoju priču. "Markovićeve priče su kao bogate krošnje drveća, uzavrele kao košnice, guste kao život u travi. Presipaju se od obilja, jedva staju u rečenično korito od različite semantičke modalnosti. A to je i rečitost jezika i posmatrački dar za celinu i detalj", piše Bašićeva u predgovoru.

Knjiga je obogaćena fotografijama novosadskog foto-reportera Slobodana Šušnjevića, koji je najčešće putovao sa Markovićem po Sremu, kao i fotografijama samog autora nastalim nakon što je ponovo posetio protagoniste i lokacije svojih priča. Tako se može govoriti i o jedinstvenoj kolekciji vizuelne arhivske građe.

Željko Marković dobitnik je nagrade UNS-a "Laza Kostić" za reportažu 2010. godine i Specijalne nagrade "Žika M. Jovanović" za publicistiku 2014. godine. Dobitnik je i nagrade "Dejan Medaković" za reporterski roman "Pismo".

Izdavač: Arhiv Vojvodine

Broj strana: 407

Pismo: ćirilica

ISBN: 978-86-81930-17-5

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi