Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Stihovi koji sežu do korenskih slika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

31. 01. 2022.

Autor: Reč naroda Izvor: Reč naroda

Stihovi koji sežu do korenskih slika

Početkom godine iz štampe je izašla nova knjiga člana UNS-a Dragiše Živadinovića „Polog“. Zbirku poezije „Polog“ čine dva lirska kruga: „Naopaki pljuskovi“ i „Kamuflirani cvetovi“. Polog je ustvari jaje koje tradicionalno stoji u gnezdu, da bi se kokoške uvek tu vraćale. Polog predstavlja i deo njive gde je žito poleglo…

Jedna od recenzenata Zorka Stojanović, kaže da pesme iz prvog opusa Dragiše Živadinovića, poput iznenadnih hladnih pljuskova izazivaju zebnju i strah da se ne zaborave „crne marame“, „Deda Ivanova šljiva ranka“ i „baba Kadivkina kudelja“, grobovi predaka, bela kuća u Kalingradu, car Lazar i Dušan silni, manastir Zaova i drugo.

– Sve to je deo nas, naše istorije. Zaboravljanje istorije,  preklapa san o svetlijoj i časnijoj budućnosti. Na momente, pesnik je u stihovima ogorčen, nepoverljiv, povređen i kao da je ljut na samog sebe, za sve što se dešava, ali je isto tako svestan da kao pojedinac ne može sam ništa učiniti.  U drugom delu iz ogorčenosti izvija se jaka strast i nežna osećanja prema životu, ma kakav on bio i prema ženi bez koje i života nema. Sve što postoji jeste ljubav i kada se prima i kada se daje, stoji u recenziji Zorke Stojanović.

Sa plimom rodnog jezika u krvi Dragiša Živadinović u sebi i oko sebe, tajnovitom radošću ispisuje stihove slikajući prošlo vreme i svet u kome živi. Živadinović, smatra Stojanović, voli porodicu, prirodu, svet u kome živi, ali ne voli nepravdu neistinu i zato se sklanja iza sopstvene senke ili burno reaguje. 

Slavica Jovanović takođe je dala svoje viđenje Živadinovićeve knjige. 

-Stih Dragiše Živadinovića jasan je i čist, umiven, katkada se spušta u podrume naših sećanja, navaljuje kao kamen, difuzan  je i versifikatorski skladan, smatra Jovanović. 

Ona kaže da je u Pologu Dragiše Živadinovića iskonski toplo kao u tmuši materinoj, kao u gnezdu punom paperja i nade. 

-Drevno intonirane ove zavetne pesme našeg pesnika sežu do korenskih slika i porodične ikonografije, broje pretke u nizu zastale u stiškom polju da gledaju zvezde i crne brazde. Svih se setio iz svog kola, onih koji su ga othranili i zadojili, onih koje je po životu sretao, svih ljudi nesrećnih i ranjenih u jednoj sveopštoj metafori  sveta. 

Dragiša Živadinović radni vek je proveo kao novinar u listu „Borba“ i glavni i odgovorni urednik novina  „Agroindustrija“. Njegovo ime nije nepoznato na književnoj sceni. Objavio je zbirku priča „Kaobiljske vatre“ 2004. godine i zbirke poezije: „Snovidlje“ 2005, „Sveta reč“ 2012, „Klelek“ 2017. i „Ponornik“ 2019. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za pojedine pesme i priče, kao što je priča „Klečana torba“ i pesme „Iza vida vid“, „Iskidani svet“ i druge. 

Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja novinara Srbije. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi