Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Bekstvo iz predvorja smrti – nova knjiga Dragoljuba Janojlića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

20. 04. 2022.

Autor: A. Momčilović Izvor: UNS

Bekstvo iz predvorja smrti – nova knjiga Dragoljuba Janojlića

Knjiga „Bekstvo iz predvorja smrti“ Dragoljuba Janojlića, novinara, pisca i člana Udruženja novinara Srbije (UNS) objavljena je u izdanju Kulturnog centra u Smederevskoj Palanci

U knjizi su sabrana kazivanja 12 preživelih logoraša iz fašističkog logora u Norveškoj i Austriji, logora Banjica u Beogradu i Jasenovca.

„Na svoj način su opisali sve muke kroz koje su prošli i kako su uspeli da sve zločine prežive“, rekao je akademik Srboljub Živanović u predgovoru knjige.

Ispovesti logoraša Janojlić je zabeležio još u prošlom veku, a sada su objavljena zahvaljujući finansijskoj podršci predsednika opštine  Smederevska  Palanka Nikole  Vučena.

Od kazivača knjigu je dočekala samo Ilinka Osman koja je u logore Stara Gradiška i Jasenovac deportovana sa četiri godine.

Na naslovnoj strani knjige „Bekstvo iz predvorja smrti“ su tri begunca: Dragoljub Đorđević, Petar Krasulja, Jovan Stefanović i nepoznati švedski vojnik na granici Švedske i  Norveške 28. oktobra 1943. godine u Duvedu. Fotografiju  je autoru knjige dao Petar Krasulja uz napomenu da se ista takva nalazi u jednom norveškom muzeju.

Dragoljub Janojlić je rođen 1951. godine u Selevcu kod Smederevske Palanke. Novinarsku karijeru je započeo u lokalnom listu „Naša komuna“. Bio je dopisnik „Politike Ekspres“, a do juna 2011. godine radio je u frankfurtskim „Vestima“.

Knjiga „Bekstvo iz predvorja smrti“ je pripremana više od 40 godina.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi