Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Rako javi se, pala vlada!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

28. 02. 2011.

Rako javi se, pala vlada!

Rade Drainac, poznati srpski pesnik, osnivač umetničkog pokreta poznatog u literaturi kao hipnizam, čitavog veka je bio novinar. Čuveni beogradski boem, najduže je radio u redakciji dnevnog lista „Pravda“, koji su izdavala braća Sokić između dva svetska rata.

 

Sokići su dobro znali za Drainčevu ljubav prema Parizu u koji je, kao izbeglica – đak, Rade dolazio za vreme Prvog svetskog rata, te ga zato pošalju u grad svetlosti kao svog dopisnika.

Iako je bio stalni dopisnik jednog lista koji je izlazio u frankofilskoj sredini, kakva je Srbija tada bila, Raka je bio zainteresovan, prevashodno, za svet umetnosti, dok je malo pažnje posvećivao političkim dešavanjima u uzavreloj prestonici Francuske.

Pošto je pala Šotanova vlada, došlo je do uličnih demonstracija i sukoba, ali “Pravdi” iz Pariza nije stizala ni crtica o tome. Redakcija je, pored živog i zdravog dopisnika, objavljivala, kao kakav palanački list, agencijske vesti o mrtvima i ranjenima na ulicama Pariza!

Tada su iz „Pravde”, na adresu dopisnika stizali vapaji u vidu telegrama: „Rako, javi se, pala vlada!“, da bi Drainac, tek dvadeset dana posle svih dešavanja, poslao reportažu: „Pariz je grmeo“.

Beogradska novinarska javnost se godinama naslađivala ovim profesionalnim „gafom” poznatog boema - žurnaliste, u kojem je pre umetnički senzibilitet nadvladao novinarski, polazeći, verovatno, od toga da se vlade ionako često menjaju i da to i nije neka vest.

Anegdotu poslao novinar iz Novog Sada Vladimir Barović


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi