Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Tri novinarske anegdote čika Ljube Nenadovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

05. 02. 2009.

Tri novinarske anegdote čika Ljube Nenadovića


Pre i posle cenzure

-Da imam vešta crtača naslikao bih lepu devojku iz Šumadije očešljanu, obučenu, nakićenu onako kao kad se ide na sabor i dole bih zapisao: "Šumadinka pre cenzure!". Posle bih naslikao tu istu devojku, samo raščupanu, rovašena uha, odsečena nosa, odrte suknje i još nešto gore... To bih potpisao: "Šumadinka posle cenzure". Čitatelji neka kažu koja je lepša. 

*** 

Drugom prilikom, vlasti su pitale čika Ljubu Nenadovića, izdavača i urednika "Šumadinke", kako je smeo da se usudi da prevari zvonara u crkvi da zvoni onda kada je "Šumadinka" bila "uzapćena" od cenzure. - Vi znate - odgovorio je čika Ljuba - da je crkva u Topčideru načinjena za bogomolju i njena zvona dignuta su na zvonaru da zvone ljudima, a C. Nikolić, pošto je doveo u Topčider švajcarske krave, naredio je da se svakad u podne zvoni u zvona: kad treba javiti krave na plandište. Kako taj gospodin sme zvoniti kravama, tako sam i ja platio da se zvoni za dušu mojoj "Šumadinci".  

***  

- Da sam umeo čuvati "Šumadinku", mnogo bih bolje prošao. Ali, ja hoću da putujem, hoću sit da se nagledam prosvećenoga sveta i tako ja svoju "Šumadinku" ostavih. A dok sam ja nju izdavao imao sam svakad dve čarape pune novaca. U jednu sam čarapu ostavljao pare iz Beograda, a u drugu one iz Srbije i drugih mesta. Obe su bile gotovo svakad pune, a danas obe vise.

B. Ž.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi