Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Internet novinar u 77. godini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

25. 10. 2008.

Internet novinar u 77. godini

Kada je violinistkinja, novinarka i likovna umetnica Milica Stojković pre četiri godine nabavila svoj prvi računar, umela je ispred njega da provede i po 20 sati dnevno, prebacujući svoje crteže putem skenera na „hard disk” i obrađujući ih u „fotošopu”, praveći kompozicije koje spadaju pod „didžital art”.

Tekst preuzet sa http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Internet-novinar-u-77-godini.sr.html

Sve ovo ne bi bilo nimalo neobično da Milica u novembru ne puni 77 godina i da pre nekoliko meseci nije dobila diplomu škole internet-novinarstva Udruženja novinara Srbije kao jedan od najuspešnijih polaznika.

– Početkom devedesetih otišla sam u penziju i tada sam se vratila svojoj staroj ljubavi, likovnoj umetnosti. Svoja dela, uglavnom crteže poznatih umetnika koje pravim na njihovim koncertima, poželela sam da prikažem i drugima, a pošto sve galerije odreda odbijaju da mi prirede izložbu jer nemam završenu likovnu akademiju, rešila sam da pohađam UNS-ovu školu i naučim da napravim svoju prezentaciju. Sada je na njoj mnoštvo mojih radova, a sve vrvi i od mojih autorskih videa. Imam i blog, svoj lični dnevnik – podelila je sa čitaocima „Politike” svoju motivaciju za pohađanje ovog tromesečnog tečaja gospođa Stojković, koja je u početku je bila samouka, a sad je majstor za „fotošop” i kompjutere.
UNS-ova škola, koja je osnovana marta ove godine, okuplja ovih dana drugu generaciju polaznika, a preduslov za upis je posedovanje osnovnih računarskih veština i sposobnost čitanja i razumevanja teksta na engleskom jeziku. O kvalitetu kursa svedoči i podatak da je poznata harvardska organizacija za unapređivanje znanja u oblasti Interneta i građanskog novinarstva „Rajzing vojsiz”, nakon sticanja uvida u nastavu organizovanu za prvu generaciju, odlučila da uspostavi bližu saradnju sa školom i za početak pomognejoj novcem za prevođenje tekstova polaznika na engleski jezik.
Tako će ljudi širom sveta moći da se upoznaju sa njihovim multimedijalnim radovima, a organizacija će ih povezati i sa međunarodnim medijima koji daju stipendije u oblasti internet-novinarstva i priređuju takmičenja. Očekuje se da će u dogledno vreme od „Rajzing vojsiza” stići i sredstva za novu informatičku opremu i kamere.
Iz UNS-a poručuju da su digitalni mediji sadašnjost, da je Internet poseban medij, kao i to da mnogi studenti, ali i iskusni novinari u Srbiji, zaostaju za aktuelnim znanjima iz on-lajn novinarstva, koje nije samo prenošenje sadržaja iz štampanih izdanja na veb-sajt. Polaznici, koji uglavnom dolaze iz redakcija i kompanija koje se bave odnosima s javnošću, ali i iz redova „običnih građana”, za dvanaest nedelja vikend nastave u ovoj školi, između ostalog, nauče da prerađuju tekstove iz klasičnog u veb okvir, napredno pretražuju Internet i tako brže dođu do značajnih podataka, a koriste i takozvane RSS fidove, odnosnopodešavaju svoje pretraživače tako da primaju vesti i kratke članke sa više sajtova istovremeno.
Takođe, nakon ovog tečaja, u stanju su da snime, obrade i objave video-intervju na Jutjubu, jednom od najpopularnijih sajtova za zabavu i informisanje „netoholičara”, da naprave svoj blog, izrade svoj interaktivni veb-sajt, društveno se i poslovno umreže putem popularnih sajtova „Fejsbuk” i „Linktin”, kvalitetno fotografišu za medije i prebace svoje radove na Internet, ali i upišu novu temu u „otvorenu”, „širom sveta razapetu” enciklopediju, Vikipediju. Polaznike očekuje i mnogo vežbe, tj. pisanje vesti i tekstova koji su bitno kraći u odnosu na one u novinama.
Nastava za drugu generaciju počinje za oko dve nedelje i potencijalni studenti se još mogu prijaviti, do 29. oktobra. Glavne specifičnostii prednosti veb-novinarstva jesumogućnost kombinovanja više medija i interaktivnost: korisnik može na tekstove da ostavlja komentare, koji su veoma rado čitani, jer pružaju uvid u različite perspektive mišljenja. Internet ima i druge prednosti – korisnik dobija informacije koje želii kada želi – objasnio je za „Politiku” Ljubiša Bojić, rukovodilac škole veb-novinarstva UNS-a.

tekst i foto Tereza Bojković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi