Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Čita li ko otvorena pisma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

27. 11. 2008.

Čita li ko otvorena pisma

Predsednik UNS-a Nino Brajović obratio se predsedniku Srbije Borisu Tadiću i ministru kulture Nebojši Bradiću otvorenim pismom 31. oktobra 2008. godine, zbog situacije u kojoj su se našli svilajnački mediji, televizija "Resava" i list "Resavski poštonoša" posle nezakonitog postupka i zloupotrebe vlasti od strane njenih lokalnih predstavnika.

 


Reakcije visokih zvaničnika UNS do sada nije dobio.

Na poziv UNS-a da nam pišete odazvao se Petar Knežević, a povod je navedeno otvoreno pismo.
Kneževićevo elektronsko pismo prenosimo u celosti.


Šta se to događa sa svešću, čašću, ličnim poštenjem i dostojanstvom pred javnošću, pojedinaca na odgovornim funkcijama mogli bi da odgovore, po svoj prilici, samo lekari za dušu: psihijatri, psiholozi, možda čak i nadrilekari, jer je oblast o kojoj se govori prešla očito iz normalne oblasti života u oblast paranormalnosti. Reč je o kršenju zakona i zloupotrebi vlasti prema medijima u Svilajncu.

Stradalnici su Televizija "Resava" i redakcija časopisa "Resavski poštonoša", koji su bili zakupci prostora u zgradi u vlasništvu Opštine Svilajnac. Oni su nezakonito izbačeni na ulicu od strane lokalnih funkcionera, koji su imali " dalekosežne" planove, kao što se vrlo brzo i saznalo.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije tim povodom razgovarali su sa zamenikom predsednika Opštine Svilajnac i predsednikom okružnog odbora Demokratske stranke za Pomoravlje Predragom Milanovićem i članicom Opštinskog veća Svilajnca i predsednicom komisije koja je iselila pomenute redakcije, Draganom Radević, koji su obećali da će ovi mediji moći da se vrate u stare prostorije. No, čista varka i obmana. Obećanje nisu ispunili. Ispalo je da je naš narod bio u pravu kada je za takve slučajeve smislio izreku " Obećanje ludom radovanje."

Ne lezi vraže, nije potrajalo dugo, u istim, u međuvremenu još i adaptiranim prostorijama program je počela da emituje takozvana " TV Centar", čiji je većinski vlasnik majka pomenutog funkcionera Opštine Svilajnac i DS-a Predraga Milanovića - Dobrila Milanović.

Da drskost i "bahatost" bude još veća za direktorku "Televizije Centar" postavljena je Dragana Radević, osoba koja je u ime Opštine nezakonito iselila dve redakcije. Ona, inače, radi u Opštini, gde se odlučuje o izdvajanju sredstava za televiziju kojoj je lično direktor. Početkom oktobra postavljeno je odborničko pitanje ko je vlasnik "Televizije Centar", na šta je Predrag Milanović odgovorio da to nije njegovo da zna i da nije dužan da zna.

Ove navedene činjenice stoje u pismu UNS-a koji ih je u vidu Otvorenog pisma uputio predsedniku Tadiću i ministru kulture Bradiću. Iz UNS-a napominju da Otvoreno pismo ne šalju da bi ptredsednik države i ministar kulture uzeli zakon u svoje ruke, već, da pokušaju da urazume one koje je teško urazumiti. Na kraju pisma je jedna bolna i oštra kritika da su pre četiri meseca, kada je UNS obavestio javnost o nezakonitom iselenju ove dve redakcije, " iskoristili svoj autoritet i ovlašćenja" da se verovatno čelni ljudi iz Svilajnca ne bi tako nonšalantno upuštali u dalju "avanturu". "

Danas je šteta od njihove zloupotrebe vlasti veća" ističe se na kraju Otvorenog pisma, koje je u ime UNS-a potpisao Nino Brajović, predsednik UNS. Ovaj događaj koji se desio u Svilajncu, prema onome što se može saznati iz Otvorenog pisma, ukaljao je ugled te doskora popularne Opštine i svih neposrednih ili posrednih učesnika u njemu.

Da li se tako postupa u državi, koja je jednom nogom zakoračila u Evropu?... Da li je to primer, koji treba da slede i svi drugi, kojima je hajdučija u srcu?... Ako se tako nastavi, kako su krenuli Svilajnčani, dokle ćemo stići u poštenju, pravdi, jednakosti pred Zakonom, međusobnoj bratskoj ljubavi i uvažavanju, toleranciji, podršci, poverenju, humanosti, prijateljstvu, što bi trebalo da krasi srpski i svaki drugi narod na svetu.


Petar V Knežević, književnik i novinar

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi