Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Iskustvo fotoreportera Gunića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

15. 09. 2008.

Iskustvo fotoreportera Gunića

Pismo Svetozara Gunića, novinara-fotoreportera iz Zrenjanina

Pojedini vlasnici medija ubijaju novinarsku profesiju i bogate se zakidajući gde god stignu pogotovo od novinara-fotoreportera čije fotografije plaćaju kao riblju konzervu.

List "Zrenjanin" preuzeli su privatnici koji su sada gazde. Jedan od zaduženih za novine je Srđan Vučurević, biznismen iz Novog Sada. Kao dugogodišnji novinar i fotoreporter, pošto sam iz Zrenjanina, sarađujem i sa listom Zrenjanin, objavljujući ekskluzivne fotografije. Tu sam dragocen pošto gazde nemaju para da plate fotoreportera koji bi imao svoju platu, zadatke, obaveze, normu...

Ta saradnja traje dugi niz godina. Zbog saradnje i komunikacije sa kolegama izdržavao sam sa malim honorarima, ali svemu ima kraj. Dok je direktor bio gospodin Bjelogrlić, koji je cenio novinare i novinarstvo, za moje angažovanje je plaćao i do 2o.ooo dinara, što je bio solidan honora. Dolaskom novih gazda honorar se smanjio na pedesetak eura (u dinarima) mesečno, bez obzira koliki je doprinos. Kada sam u jednom mesecu imao četrdesetak objavljenih fotografija honorar mi je plaćen 5.6oo dinara. Kada se podeli to bi bilo stotinak i nešto dinara fotografija.

Još je i to bilo za gazde mnogo, pa su rekle skup si!!! Od ponedeljka mene nema u redakciji, ne zanimaju me tih pet hiljada dinara i ne želim da neuki i gramzivi „dođoši“ (mislim novajlije u profesiji) ponižavaju novinarsku profesiju. Po zakonu o autorskim pravima zna se koliko se plaća fotografija, tekst, ali ko danas priznaje zakon!

Naravno, jednom od vlasnika, Srđanu Vučureviću, sam poslao poruku da za tako nizak honorar vise neću da radim, da nista nije lično, ali da omalovažava novinarsku profesiju i da mu to uopšte ne služi za reklamu. Nazvao me je na mobilni i rekao šta to njega briga i da ga boli k.... što je honorar pet hiljada. Nisam mu dozvolio da više vređa. Prekinuo sam „gazdi“ vezu. To je gazda, Srđan Vučurević, jedan od vlasnika lista „Zrenjanin“.

Pozdrav,

Svetozar Gunić, novinar i fotoreporter iz Zrenjanina

10. 09. 2008

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi