Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Proveravate li izvore informacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

26. 09. 2008.

Proveravate li izvore informacija

Reagovanje direktora RTV Šabac

Povodom jučerašnjeg naslovnog teksta dnevnog lista "Gazeta" UNS-u se javio direktor Regionalne RTV Šabac čije reagovanje u celosti možete pročitati u nastavku.

Tekst koji je objavljen u tom listu, identičan je pismu koje je elektronskim putem sa iste adrese poslato u nekoliko beogradskih redakcija i možete ga pročitati ovde:

UNS i na ovaj način apeluje na kolege da se pridržavaju pravila provere izvora informacija!

 

Poštovane kolege,

 

Molim Vas da na naš cehovski sajt postavite moje reagovanje kao direktora Regionalne televizije Šabac povodom naslovne teme dnevnog "lista" "Gazeta" ("Djukić zaveo maloletnicu") kojom se na neistinit, bizaran, neprofesionalan i površan način otvara afera koja zahteva i javnu i profesionalnu osudu.

Čitava priča je bazirana na anonimnom pismu navodne koleginice "glavne junaknje" Milice Ristić iz redakcije TV Šabac. Niti pod tim imenom potpisnice pisma iz ove redakcije postoji osoba niti je Milica Ristić novinar ove kuće. Devojka nepune dve godine dolazi u redakciju po sopstvenoj želji da nešto nauči o sportskom novinarstvu, a povremeno je kao ispomoć odradjivala poneku "lakšu" temu.

Jeste nedavno pravila intervju s Miroslavom Djukićem dok je boravio u Šapcu i to povodom njegovog prestanka rada kao selektora fudbalske reprezentacije. Jedna od dve objavljene fotografije u "Gazeti" je i nastala tokom tog razgovora, a skinuta je kao frejm sa video trake.

U tom trenutku devojka je bila punoletna, pa je poruka istaknuta u glavnom naslovu apsolutna insinuacija. Druga fotografija iz njenog privatnog albuma nastala je na plaži, tokom ovogodišnjeg Budvanskog festivala gde je na svoje insistiranje otišla sa ekipom TV Šabac.

Dakle, nijedna fotografija ne potkrepljuje priču, a po svemu je očigledno da ih je mogla poslati samo osoba zainteresovana da se napravi afera.

O takvoj zainteresovanosti govori i podatak da je "priča" poslata na adrese još nekih tabloida. Drugo, prema mojim saznanjima, u otvaranje afere umešan je i neko iz FSS, s namerom da se Djukić diskredituje, eventulano i krivično goni, jer je FSS bivšem selektoru ostao dužan oko 300.000 evra zbog prevremnog raskida ugovora.

Ono što je bitno, Milica Ristić, sudeći po priči i fotografijama, ako i ima istine u svemu, nije mogla biti maloletna u trenutku kad se dešava čitava ujdurma instalirana u tekstu.

Nadam se da će reagovati javni tužilac i da će se vrlo lako, preko Googla, ustanoviti s koje IP adrese je poslat ovaj pamflet. Nadam se i da će UNS reagovati na ovaj sramni gest "novina" koje su deo profesionalne deponije srpskog novinarstva.

Sa strane RTV Šabac učinio sam jedino moguće - "novinarku" u pokušaju sam udaljio od novinarstva, bar što se tiče kuće koju vodim.

 

Pozdrav, Milan Bečejić

Direktor Regionalne RTV Šabac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi