Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Koliko istrajnost pomaže u ostvarenju ciljeva?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

13. 06. 2023.

Autor: Julijana Palinkaš Izvor: aurorasescape.blogspot.com

Koliko istrajnost pomaže u ostvarenju ciljeva?

Kao što sam već napominjala, bila sam učenica 48. generacije Novinarske škole Udruženja novinara Srbije, a u petak posetili su me članovi Upravnog odbora UNS-a, da bi mi uručili diplomu.

Moram da priznam da je saznanje za Novinarsku školu došlo u pravom momentu, baš kad sam mislila da su mi sva vrata zatvorena

Ja već jesam pominjala da mi je bilo mnogo teško što neću ići na fakultet, jer sam se od početka četvrte godine Gimnazije spremala, skroz se fokusirala na to. 

Ipak, nakon raspitivanja u studenskoj službi imala sam dve opcije: 

- Biti na budžetu, imati duple troškove, zajedničko putovanje po Novom Sadu. I da, porodica bi mi pružila punu podršku, samo da bih ja bila srećna.

Osim što ja ne bih sa tom opcijom bila srećna. Komplikovano je to, jer nisam sama. Ja sam deo porodice koju mnogo volim i poštujem. Zato sam odabrala sledeću opciju:

- Upis u Novinarsku školu u Beogradu, koja ima opciju praćenja predavanja preko Zoom aplikacije.

Verovala sam da je novinarstvo za mene, pošto je ta profesija jednostavno čučala u meni čekajući da je nekako otkrijem. Zahvaljujem se Jeleni Janković Čuk, urednici i izvršnoj direktorki Bečejskih dana što me je uvela u novinarske vode. 

Priznajem, već sam bila uzbuđena samom činjenicom što ću moći da pratim uživo predavanja iz svoje sobe, mada sam se očarala činjenicom da će mi predavati novinari iz velikih redakcija, sa velikim iskustvom. 

Ipak, čak i da predavači nisu TV lica, svakako bih bila deo 48. generacije Novinarske škole. 

Imala sam vrlo jasan cilj. Želela sam da se bavim tim poslom, da postanem novinar. 

Znam da je poziv novinara danas ukaljan, ali mislim da sam učila od pravih poštenih novinara, jer kako možete pročitati na njihovoj zvaničnoj stranici, velika većina misli da novinarstvo može pozitivno da utiče na društvo,

Mnogi ljudi misle da sam ja odustala tim što nisam otišla na fakultet i što ne razmišljam o tome. Za mene to nije istina. Shvatila  sam da Filozofski fakultet trenutno nije opcija, ali sam imala motivaciju, želju za napretkom i bila san istrajna da svoj cilj ostvarim.

Uspela sam, naučila sam mnogo toga, uživala, upoznala divne ljude sa kojima ću nadam se održati kontakt.

Evo malo utiska sa predvanja:

Većina naših predavača se pojavljuje na televiziji, na primer Branko Veselinović, koji je deceniju proveo radeći na RTS, a sada ga možemo videti na TV Insajder ili recimo Ljubicu Gojgić možete videti u njenoj autorskoj emisiji Pravi ugao na RTV-u. Ne mogu sve da ih nabrojim, ali učili smo i od Olje Radaković, o lidu i naslovnom bloku, a tu su bili i nekadašnji učenici Novinarske škole koji su sada urednici. 

Bilo bi ružno nabrajati ih baš sve pošto je svako na svoj način uticao da se profesionalno obrazujem, neke sam pomenula čisto da biste imali neku sliku o školi, ali ako ste zainteresovani, detalje o predavanju možete naći ovde.

Ukoliko se odlučite za UNS-ovu školu novinarstva, detaljnije će vam sve objasniti Dragana Bjelica, menadžerka Obrazovnog centra, koja je na neki način za mene bila razredni starešina, pošto je sve vreme brinula o nama i našem napretku.

Pratite svoje snove, možda se iznenadite kao ja. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

14.06.

2023.

Јадранка Нићин [neregistrovani] u 23:56

Честитке..

Честитам будућем (или већ садашњем) новинару Јулијани на оствареном сну и уласку у новинарске воде, доказујући својом упорношћу да препреке не постоје уколико су жеља и мотивација довољно јаки на путу до циља.
Младој колегиници желим плодоносан и дуговечан рад у професији коју је одабрала за животни позив, и верујем да ће бити посвећена послу који узима али и дарује - пре свега, личним задовољством када написима постигне жељени ефекат.
Похвала иде и на адресу чланова УНС-а који су са Јулијаном поделили срећан тренутак озваничења успешног окончања Новинарске школе, коју организује ово сталешко удружење.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi