Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Letnje druženje novinara-veterana u Rafailovićima postaje i odmor podmlatka, porodica i prijatelja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

11. 08. 2023.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Letnje druženje novinara-veterana u Rafailovićima postaje i odmor podmlatka, porodica i prijatelja

Kraj maja i druga polovina septembra više od 20 godina vreme je za druženje novinara u penziji u crnogorskom primorskom gradiću Rafailovići. Odmah uz more hotel „Obala“ je to mesto gde su kao kod svoje kuće.

Vidljiva je prisnost sa vlasnicima, konobarima, drugim osobljem i posebna pažnja koju dobijaju.

Krajem maja ove godine grupi novinara penzionera priključio se i podmladak, aktivni novinari sa svojim društvom, porodicama. Deca koja su došla oduševljeno su prihvatila sve bake i deke kao svoje i obrnuto, te je tako posmatrač mogao da pomisli da ne samo da se radi o „novinarskoj“ već da je reč o stvarnoj porodici.

„Kada smo došli 2003. godine to je bilo ribarsko selo i u njemu hotel `Obala`. Sobe nisu bile kao danas, ali nam je bilo lepo. Tri brata Luka, Vasa i Sima i dve sestre Marija i Jasna, jedna je arhitekta. Kada smo posle počeli da dolazimo u novi hotel bili smo oduševljeni“, priča za sajt UNS-a Dragana Peskarević koja je preuzela organizaciju putovanja.

Posle doručka penzionisani novinari i njihovi prijatelji sastanu se na kafi, tik uz plažu.  

„Plaža je peskovita, nema velikog kamenja da čovek može da se povredi. Postepeno se povećava dubina mora i lako je ući u vodu“, kaže Peskarević.

Domaćini su, priča ova penzionisana novinarka, uvek činili da dobiju razne popuste, između ostalog i za ležaljke i suncobrane.

„Drugi plaćaju 10 evra dve ležaljke i suncobran mi pet. Kelneri su prema nama pažljivi i uslužni. Recimo Ljuba, tu je konobar 20 godina i mi ga poznajemo od prvog dana“.

Cena za pun pansion u dvokrevetnoj sobi je 26 evra po osobi, a za osobu koja želi da bude sama u sobi cena je 32 evra.

„Prošlog puta avionska povratna karta bila je 21 000 dinara iz Beograda do Tivta. Tamo nas sačekaju kombijem koji nas doveze do hotela. Momci nam prenesu kofere. Ne mučimo se i nismo opterećeni tim stvarima“, govori Peskarević.

Novinari-veterani tradicionalno su u Rafailovićima krajem maja i početkom juna i nanovo od 15. septembra do 1. oktobra. Tada nema mnogo kupača, kažu, a more je čisto.

 

 

Upravo se spremaju za novi odlazak, kupuju karte za letovanje u septembru.

„ U `Obali` nas uvek sačekaju sa pićem dobrodošlice. Za doručak je švedski sto sa svežom i raznovrsnom hranom. Povrćem i voćem. Ima i poslastica, na primer krofni. Ručak i večera su obilni. Supa ili čorba isprva, glavno jelo birate od tri ponuđena i poslastica potom. Tako je za ručak i za večeru“, kaže Peskarević.

Ona dodaje da sobe imaju televizor, frižider i da je topla voda uvek dostupna.

„Čisto je. Peškire svakog dana menjaju sobarice“.   

Na kraju domaćini organizuju svečanu večeru na kojoj posluže i tortu.

„Sto bude specijalno ukrašen cvećem koje naruči domaćica Mila iz cvećare. Na večeri su tu i vlasnici i direktor prodaje Đorđe. Bude i živa muzika. Evergrin. Plešemo. Prezadovoljni smo“, kaže Peskarević.

Jelena Golubović koja se stara da sve funkcioniše u „Obali“ i često je prva koja izjutra pozdravi novinare u penziji kaže da su upravo oni najverniji gosti.

„Novinari-veterani su najduži gosti. Pamtimo Kostu, pokojne Mirka Marinovića i Nedeljka Papića. Njegova supruga Vera dolazi i dalje redovno što nam je izuzetno drago. Takođe, tu nam je i Rade Brajović“, govori Jelena.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi